Skip to main content

Korodi Attila környezetvédelmi miniszter és Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke április 17-én, csütörtökön aláírták a Kovászna megyei természetvédelmi területek megfelelő kezelésére vonatkozó pályázat támogatási szerződését.

VAR_3608 Korodi Attila_sajtotajekoztato_vargyasi

A 2007-2013 Környezetvédelmi Ágazati Operatív Program Megfelelő kezelési intézkedések a természetvédelem érdekében célzatú 4. kiemelt tengelyén támogatott a Bodoki- és Baróti hegység, Csókás-Veczer, Veresvíz tőzegláp, Lassúág-Honcsok Tőzegláp, Felső Olt, Feketeügy, Csomád-Bálványos és Rétyi Nyír természetvédelmi területek megfelelő kezelése nevű pályázat összköltségvetése 13 109 626 lej, melyből az Európai Uniós támogatási összeg 12.707.255 lej, amelyhez a megyei önkormányzatnak 7 %-os (900.000 lej) önrésszel járul hozzá.

Korodi Attila környezetvédelmi miniszter felszólalásában elmondta: „olyan természetvédelmi övezetek és Natura 2000-es tájvédelmi jellegű övezetek kapnak anyagi támogatást, amelyek meghatározó értékűek nemcsak Kovászna megyében, hanem egész Székelyföldön.” A projektnek köszönhetően a megye legfontosabb természetvédelmi zónái menedzsmenttervvel fognak rendelkezni, amely közérthető nyelven ismerteti a ma is, részben érvényben levő rendelkezési szabályozásokat, mely lehetőséget ad mindenki számára, hogy ami körülötte történik az egy rendszer és írott formában visszaköszön az, amit a helyiek is betartanak. Korodi kifejtette: „Ezen zöld támogatás által egy letisztult rendszerrel fog rendelkezni Kovászna megye. Olyan beruházási rész is lesz ebben a támogatásban, amely arról szól, hogy mindazok számára, akik meg szeretnék látogatni ezeket az értékes élőhelyeket, lehessen egy információs központban bemutatni a legfontosabb tudnivalókat, látogatási területeket és ezekhez interaktív programokat szervezni. Kovászna megye ezzel a szerződéssel közel félmilliárd lejt hívott le a Környezetvédelmi Alaptól, a most lezáruló finanszírozási időszakban.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke szerint a megyében négy helyszínen fog készülni látogatási infrastruktúra az itt található védett területek népszerűsítésére. „A pályázat nyolc védett területet érint: 33 Kovászna megyei, egy Hargita megyei és 13 Brassó megyei közigazgatási egységet. A tervezés során megőrizzük a vidékre jellemző építkezési jegyeket: a Rétyen épülő látogató központ egy kúriára emlékeztető épület lesz, megőrződik a hatodi és a sepsibükszádi utászház és Esztelneken egy új, hasonló jellegű épület készül. Reményeink szerint ezeket a munkálatokat be tudjuk fejezni 2015. december 31-ig, amelyek nemcsak környezetvédelmi és értékmegőrző szempontból fontosak, hanem a vidék látogatottságában és munkahelyteremtésben is lesz hozadéka.”

A pályázat során elkészül 5 Kovászna megyei természetvédelmi terület kezelési terve (Csókás-Veczer, Veresvíz tőzegláp, Felső Olt, Feketeügy és Rétyi Nyír), a Bodoki- és Baróti hegység Natura 2000-es terület látogatóközpontja a Rétyi Nyírben, amely központi helyzeténél fogva betöltheti a megyében található védett területek népszerűsítésének szerepét is. Ugyanakkor az egykori hatodi és sepsibükszádi utászházak információs pontokká történő átalakítására is sor kerül a Bodoki- és Baróti hegység, valamint a Csomád-Bálványos terület látogatói számára. Egy új hasonló létesítmény épül Esztelneken. Mind a négy létesítményhez fog tartozni egy táblákkal, megfigyelőpontokkal ellátott tanösvény is. A pályázat egyik fontos eleme a lakosság tájékoztatása, melyet fórumok, nyomtatványok, sajtóközlemények révén kíván elérni. Ugyanakkor a megyei természetvédelmi szolgálat alkalmazottainak képzésére, és munkájukhoz szükséges felszerelés beszerzése is megtörténik.

A megbeszélésen Demeter János, a Vadon Egyesület vezetője, a projekt kezdeményezője örömének adott hangot: „ Kovászna megye olyan természetvédelmi értékekkel rendelkező térség, amely a fenntartó fejlesztését nyugodtan
alapozhatja a természeti értékekre, amelyek világviszonylatban is egyedülállóak. Attól a perctől kezdve, amikor egy megye intézményes formában mutatja be természeti értékeit, mentalitásváltásra van szükség. Ebbe a törekvésben a megye lakossága is velünk kell tartson, hiszen mindannyiunkké ezek az értékek.”

Korodi Attila Kovászna megyei látogatása során megtekintette az oroszfalvi patakmeder korszerűsítésénél, valamint a kézdiszentléleki patakmeder szabályozásánál végzett munkálatokat is.