Skip to main content

Az igényre való tekintettel az RMDSZ Háromszéki Nőszervezete az elmúlt egy hónapban csecsemő- és gyerekruha-gyűjtést hirdetett megyeszerte. A Segítsen, hogy segíthessünk címet viselő akció adományaiból a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház újszülött és gyerek osztálya részesült.

DSC_0233

„A felhívásra sokan segítőkészen reagáltak, mindnyájuknak köszönjük az adományokat, különösképpen a zágoni nőknek, akik széleskörű mozgósítást szerveztek a cél érdekében. Nyilvánvaló, hogy nőként könnyű egy ilyen jellegű problémával azonosulnunk: ezzel magyarázható az is, hogy az adományozók túlnyomó részt a hölgyek közül kerültek ki. Jóleső érzés, hogy a háromszéki nők szociális érzékenysége ilyen magas: ezt tanúsítja az összegyűjtött több mint 250 kg ruha és játék, amelyet át is adhtunk a kórháznak. Tudjuk, hogy adományunk jó helyre ment, egy kiemelten jó cél érdekében dolgoztunk”- összegezte Ájgel Ágnes, a nőszervezet elnöke.

„Örömmel fogadtuk az RMDSZ Háromszéki Nőszervezetének ruhaadományát, hiszen mind az újszülött, mind a gyerekosztályaink számára igen hasznos. Gyakran szembesülünk ugyanis azzal, hogy kiskorú páciensek érkeznek az illető osztályokra, kísérők nélkül – a nagycsaládos, nehéz anyagi körülmények között élő szülők sok esetben nem tudják elkísérni a gyerekeket, mivel az otthon maradtakkal kell foglalkozniuk – érkeznek intézményünkbe. Ezen gyerekek, csecsemők számára az adományok (ruhák, játékok) igazi ajándék” – fogalmazott a szervezet akciója kapcsán András-Nagy Róbert, a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere, aki maga is részt vett az adomány átvételén az osztályok vezetőivel közösen. Ugyanő elmondta, hogy továbbra is magas az intézményben ellátott kiskorú anyák száma, amint az elhagyott újszülöttek száma is viszonylag nagy. Az elmúlt két évben az intézményben összesen évente több mint nyolcvan kiskorú anyák láttak el, illetve 2012-ben, valamint 2013-ban is 11 csecsemőt hagytak hátra a kórházban a szülők. Idén, május 26-ig már 33-ra rúgott a kiskorú anyák száma, ezzel szemben az említett dátumig mindössze két újszülöttet hagytak szüleik sorsukra a korházban. Az adomány mind az anyák, mind az újszülöttek számára nagy segítség, ugyanis a szülők egyszerűen csak sorsukra hagyják a kicsinyeket, a kiskorú anyák iránt pedig a hozzátartozók semmilyen érdeklődést nem mutatnak, segítségről nem is beszélve. András-Nagy Róbert hozzátette: a kórházban „felejtett” kicsik a törvény előírásai értelmében nevelőszülőkhöz kerülnek, két éves korig ugyanis nem juthatnak állami gondozásba. A folyamat –
amelyet a Kovászna Megye Szociális és Gyermekjogvédelmi Vezérigazgatóság bonyolít le – ugyanakkor hosszadalmas, és a lezárásáig a csecsemők tulajdonképpen a megyei sürgősségi kórházban maradnak, és ellátásukról, öltöztetésükről gondoskodni kell.