Skip to main content

Egyértelmű törvényi szabályozásra van szükség a gyűlöletbeszédre vonatkozóan, mert tűrhetetlen az utóbbi időben a médiában tapasztalható magyarellenes uszítás – hangzott el a Márton Árpád parlamenti képviselő és Benkő Erika képviselőjelölt által tartott sajtótájékoztatón.

foto_Kocsis-B_Janos-sajtotajBE_M_gyuloletbeszed_torvenykezes-4488

Ésszerű szabályozásra van szükség az audiovizuális törvény tekintetében, amely egyaránt érinti a hagyományos audiovizuális sajtóban és az online felületeken megjelenteket, hogy adott esetben megfelelő büntetéssel sújtsák az elkövetőket. A jelöltek törvénymódosítást kezdeményeznek erre vonatkozóan.

Márton Árpád, parlamenti képviselő elmondta: beszélni kell a közösségünk számára fontos kérdésről, a gyűlöletbeszédről, amely a magyarság elleni uszító kampányként is értelmezhető. „Érdekes ez a román jogrend, amely olyan szerkezetű, hogy elméletileg minden benne van. Gyakorlatilag tele van értelmezhető szavakkal, melyekkel kapcsolatosan a gyakorlat azt igazolja, hogy pontosításra szorulnak, mert sajnos nem mindig lehet számítani a jóhiszemű alkalmazásra. Az audiovizuális törvényben tiszta és világos megfogalmazás van, amely minden audiovizuális sajtóra vonatkozik: tilos olyan programot közölni, amely faji, vallási, nemzeti, nemi és nemi irányultságú szempontból uszító jellegű. Ha ez le van írva elégséges kéne legyen, hogy ez ne történhessen meg. A létező normák szerint, ha valamely adó többször is vét az előírások ellen, például nemzeti uszítás esetén, akkor megvonható a sugárzási engedélye. Sajnos az audiovizuális tanács működésképtelen, s a parlamentnek nincs hatásköre ezen változtatni. Az írott médiára pedig semmi jogi norma nincs.”

A képviselő kiemelte a diszkriminációellenes tanács működését szabályozó törvény kimondja, hogy az egyén vagy közösség ellen irányuló diszkrimanatív cselekvés kihágásnak minősül, abban az esetben, ha az nem bűncselekmény. „Úgy gondolom, hogy éppen ezért egyértelmű megfogalmazások kellenek. Problémát jelent például az, hogy nincsenek olyan szabályozások, amelyekből egyértelműen kiderül, hogy azok az internetre vonatkoznak.” – tett hozzá.

Benkő Erika, képviselőjelölt a sajtótájékoztatón kihangsúlyozta: „Azt gondolom, hogy nagyon fontos, hogy világos és közérthető törvények szabályozzák a magyarokkal kapcsolatos gyűlöletbeszéd szankcionálását, ez ugyanis egyelőre csak nagyon csekély mértékben lehetséges. Az utóbbi időben újra felerősödtek a magyarellenes hangok az élet nagyon sok területén és igen aggasztónak tartjuk ezt a tendenciát. A magyarellenesség jelen van a közösségi médiában, jelen van a központi tévéadók adásaiban, és jelen van a sporteseményeken. Azt gondoljuk, hogy mind a kosárlabda szövetségnek, mind a klubok vezetőségének, mind a hatóságoknak sokkal erőteljesebben kellene fellépniük a sportrendezvényeken egyre inkább elterjedő idegengyűlölettel szemben. Ehhez viszont a törvényeknek is sokkal szigorúbbaknak kellene lenniük.”

A továbbiakban annak fognak utánanézni, hogy különböző uniós tagállamokban, hogyan szabályozzák ezt a kérdést, és egy olyan törvényjavaslatot szeretnének kidolgozni, mely nagyon szigorúan szankcionálja azt, ha valaki idegengyűlölő megnyilatkozásokat tesz. „Például Németországban azt is lehetséges, hogy a rendőrség a lakásukon keresse fel azokat, akik gyűlölködő posztokat vagy kommenteket tesznek közzé a Facebookon. Őket 3 hónaptól 5 évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatják. Nekünk az a célunk, hogy Romániában olyan legyen e tekintetben a törvény, hogy mindenki, aki azzal a céllal ül le a Facebook elé, hogy egy magyarellenes posztot tegyen fel, az kétszer is gondolja meg mielőtt megnyomja a send gombot.” – fogalmazott Benkő Erika.