Skip to main content

Az RMDSZ háromszéki parlamenti képviselete április 28-án, kedden adta át a kovásznai dr. Benedek Géza szívkórház nevének megtartásáért gyűjtött közel 30 ezer aláírást az Egészségügyi Minisztérium főtitkárának, Florin Puşcău-nak, akinek ígérete szerint az ügy pozitív elbírálásban részesül, amelyről legkésőbb holnap hivatalos dokumentumban értesítik a kórházat.

IMG_20150428_140718

Tamás Sándor, megyei RMDSZ elnök az aláírásokat kísérő levelében leszögezte, a kovásznai szívkórházban dolgozó orvosok, a helyi és a megyei önkormányzat, valamint Kovászna város lakói az egészségügyi központ ügye kapcsán az egyetlen helyes megoldásnak a Benedek Géza név megtartása mellett állnak ki. Ezt egyértelműen bizonyítja románok és magyarok több tízezer aláírása. „Köszönjük mindenkinek a széleskörű összefogást. Meggyőződésünk, hogy eredménye is lesz a munkánknak.” – tette hozzá az elnök.

Grüman Róbert, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének ügyvezető elnöke elmondta: „Tegnap munkatársaink késő estig összesítették és foglalták jegyzőkönyvbe az aláírásokat, amelynek értelmében 24 956 személy látta el kézjegyével az aláírásgyűjtő ívet és 4 168-an támogatták online az ügyet. Ez a 29 124 aláírás került ma a főtitkár asztalára.”

Klárik László szenátor az aláírásokat átadva arra kérte az egészségügyi tárca főtitkárát, hogy vegyék figyelembe a lakosság akaratát és a kovásznai szívkórháznak állítsák vissza az eredeti nevét. Az aláírásgyűjtés a román és magyar közösség akaratát fejezte ki, amely fontos szempontként, egyértelmű tényként kell szolgáljon egy ilyen ügyben. A szenátor elmondta, várják a kórház eredeti nevének visszaadásáról szóló miniszteri rendeletet.

Fejér László Ödön, parlamenti képviselő a Florin Puşcău főtitkárral való találkozón elmondta: nem fogadható el, hogy másodrangú állampolgárokként kezelik a székelyföldi magyarokat. A dr. Benedek Géza szívkórház ügye is ennek bizonyítéka.

Az aláírások átvétele után a főtitkár elmondta, hogy már a minisztérium jogi osztályán van a kórház eredeti nevének visszaállításáról szóló rendelet, amelyet ígérete szerint eljuttatnak a kovásznai egészségügyi központhoz.