Skip to main content

Február 21-én keltezte azt a válaszlevelet a Államelnöki Hivatal, amelyben tájékoztatták Fejér László Ödön szenátort arról, hogy az általa és id. Dr. Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke áltat kért államelnöki audiencia nem jöhet létre. A Gabriel-Cristian Piscociu államtanácsos által aláírt levélben, zsúfolt programjára hivatkozva igyekszik kimenteni Klaus Iohannis államelnököt és felhívja a figyelmet arra, hogy az Alkotmány 94-es paragrafusának d. pontja értelmében az államelnök egyéni kegyelemben részesítheti azokat, akik azt írásban kérik a 546/2002-es törvény 4-11-es szakaszának megfelelően.

Szcs-Zoltn-Beke-Istvn

A szenátor elmondta: „Tisztában vagyunk az Alkotmány és az említett törvény által szabott előírásokkal, de mivel a két ártatlanul elitélt nem kíván élni ezzel a lehetőséggel, számunkra nem maradt más mint, hogy id. Dr. Lomnici Zoltán elnök úrral jobb belátásra bírjuk Iohannist, aki saját elhatározásából is élhet elnöki kegyelmének gyakorlásáról. Az államelnök még arra sem méltatott minket, hogy audienciára fogadjon. Ebből is evidens, hogy semmilyen szinten nem érdekli Beke István és Szőcs Zoltán sorsa, nem fontos számára, hogy ebben az ügyben végre igazságot szolgáltassanak. Csak megismételni tudom, hogy mekkora csalódás számomra az az elnök, aki maga is egy nemzeti kissebség tagja és akiben azt az embert láttuk, aki garantálni fogja az erdélyi magyarság jogait. Ha neki zsúfolt a programja, akkor egy tanácsosának is leoszthatta volna a feladatot, hogy fogadjon bennünket és meghallgassa érveinket. Egy dologra jó volt az általunk kért audiencia, ezután az államelnök nem hivatkozhat arra, hogy nem ismeri a Beke és Szőcs-ügyet. Sajnos, egyre szűkülnek a jogi lehetőségeink ebben a kérdésben, de nem adjuk fel, a közeljövőben újra találkozni akarok azokkal, akik érintettek ebben a kérdésben, hogy megbeszéljük azokat a lehetőségeket, amelyekkel összehangoltan és hatékonyan folytathatjuk küzdelmünket a két ártatlanul elitélt fiatal ügyében.”

Fejér László Ödön szenátor és. id. Dr. Lomnici Zoltán volt főbíró a kialakult helyzetet értékelve úgy látják, hogy a román államfő döntése nem csupán a két ártatlanul elítélt székely fiatalnak szóló üzenet. A jogtalan elítélés a magyar nemzet egészének sérelme és az őshonos magyar közösség semmibe vételét is jelenti. Az államfő lekezelő magatartása után az Európa Tanácshoz fordulnak segítségért, hiszen a román államfő egy ilyen súlyos ügyben nem teheti meg azt, hogy az ország szenátorát és az emberi jogok védelmére létrejött szervezetének vezetőjét nem fogadja.