Skip to main content

Anyaországi fiatalok is segítik Háromszéken a területi RMDSZ által meghírdetett regisztrációs munkát. Többek között erről a folyamatról számolt be sajtótájékoztató keretében csütörtökön, január 16-án Gaal Gergely országgyűlési képviselő, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) képviseletében, Kocsis Dániel az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) nemzetpolitikai munkacsoportjának vezetője, valamint Grüman Róbert, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének ügyvezető elnöke, Oltean Csongor, a Háromszéki Ifjúsági Tanács (HÁRIT) vezetője.

foto_Kocsis-B_Janos-fideszkdnpikszsajtotajrmdsz-9241

Grüman Róbert, ügyvezető elnök kifejtette: „Legalább tízezer háromszéki személy regisztrálását tűzte ki célul az RMDSZ a magyarországi választásokon való részvételre. Az RMDSZ 5 csapattal készül eljutni a megye midnen magyarlakta településére, hogy a regisztrálási folyamatban segítsenek az embereknek. Az RMDSZ munkatársaihoz a jövő héttől magyarországi fiatalok is csatlakozni fognak.”

Kocsis Dániel, az IKSZ nemzetpolitikai munkacsoport vezetője a HÁRITtal három éve tartó kapcsolatot ismertette, melyben mindig fontos szerepet kapott az aktuális kérdések megoldása. Jelenleg a magyarországi országgyűlési választások kapcsán történő regisztrációs folyamatban terepmunkán vesznek részt közösen az erdélyi fiatalokkal, hogy minél többen éljenek ezzel a lehetőséggel.

Gaal Gergely országgyűlési képviselő a KDNP szervezet stabil értékeire világított rá, melyek közé tartozik a szétszabdalt magyarság határokon átívelő újraegyesítése. „Mára jelentősen megváltozott, pozitív irányba, a magyarországi közvélemény hozzáállása a külhoni magyarság kérdéséhez. Nagyon fontos számunkra az egyszerűsített honosítási eljárás és az ezzel létrejövő kettős állampolgárság intézménye (…) ennek teljesjogú értékéhez hozzátartozik a szavazati, illetve regisztrációs jog is. Ez utóbbi az egyik legfontosabb kérdés, amelyben együtt kell működnünk. Örvendetes számunkra, hogy az RMDSZ nyíltan fölvállalta a regisztráció elősegítését.”- fogalmazott a képviselő.

„Élnünk kell a jogainkkal.”- fejezte ki meggyőződését Oltean Csongor, a HÁRIT vezetője, elmondva, minden fiatalt arra bíztatnak, hogy aki rendelkezik magyar állampolgársággal, az vegyen részt a választásokon. Ennek érdekében online kampányt szerveznek a magyarországi ifjúsági szervezettel közösen.