Skip to main content

Közösségi célokért aktívan dolgozó háromszéki nők látogattak a napokban az Európai Parlamentbe. Az RMDSZ Háromszéki Nőszervezetének tagjait, akik tizenöt különböző Kovászna megyei településről érkeztek, Sógor Csaba látta vendégül Brüsszelben.

brusszel 1

Az RMDSZ-es európai parlamenti képviselő szerint a romániai magyarság számára létkérdés, hogy legyenek aktív, a közösség dolgai iránt elkötelezett, tenni akaró emberek. „A Nőszervezet bebizonyította közösségformáló szerepét, a háromszéki hölgyek rendkívül aktívan dolgoznak. Abban kívánjuk őket támogatni, hogy az európai parlamenti munkánkról is tapasztalatot gyűjthessenek, amelyet majd bízunk benne, hogy odahaza, a nőszervezeti munkájukban is kamatoztatni tudnak ” – magyarázta Sógor Csaba.

A háromszéki nők európai parlamenti látogatása során Sógor Csaba arról nyújtott tájékoztatást, hogy az EU-ban milyen intézkedések támogatják a nők esélyegyenlőségének megteremtését és javítását a politika, a gazdaság, valamint a család szférájában. Az Európai Unióban kezdettől fogva jelen van a nemek esélyegyenlőségének kérdése. Az 1957 és 1975 közötti időszakban a bérkülönbségek álltak a jogalkotók figyelmének a középpontjában, majd az ezredfordulóig ez tovább bővült és a hangsúly az egyenlő elbánásra helyeződött a politikai döntéshozatali folyamatokban és a foglalkoztatás legtöbb szegmensében is. „2005-ben az Európai Bizottság pedig megfogalmazta a megkülönböztetés-mentességet mindenki számára. Azóta nemzetközi ajánlások sora született a nők elleni hátrányos megkülönböztetés minden formájának felszámolására” – ismertette az RMDSZ-es képviselő.

Sógor Csaba elmondta: az ezredforduló utáni évtizedben az esélyegyenlőséget célzó intézkedések, javaslatok a nők mellett más társadalmi csoportokat is érintenek, köztük például a romák felzárkóztatása céljából is indultak programok. Sógor Csaba Járóka Líviát, az Európai Parlament roma származású alelnökét és képviselőjét, a Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottság (FEMM) tagját kérte fel egy beszélgetésre, így a témában az RMDSZ Háromszéki Nőszervezetének tagjai a roma kérdés szakértőjétől, elsőkézből kaphattak európai kitekintést. A Fidesz-KDNP EP-képviselője többek között a roma integrációt szolgáló alapok felhasználásáról és a romáknak kifejlesztett, a társadalmi inklúziót elősegítő programokról számolt be. A képviselő szerint sokkal inkább az oktatás, semmint a segélyezés nyújt lehetőséget a kitörésre, éppen ezért aktívan vesz részt iskolák finanszírozásában, valamint saját tehetségmentő egyesületével (JALTE) többek között mozgásra és egészséges életmódra, de legfőképpen focizásra buzdítják a hátrányos helyzetű gyerekeket. Mindezek integráló erőként működhetnek.

Az RMDSZ Háromszéki Nőszervezete az Országos Nőszervezet egyik legaktívabb tagjaként immár öt éve dolgozik azért, hogy összefogja a helyi közösségformáló hölgyeket és ezáltal erősítse a nőkben a közösségi gondolkodást és tenni akarást. Ájgel Ágnes, az RMDSZ Háromszéki Nőszervezetének elnöke elmondta, a Nőszervezet fontosnak tartja a nők folyamatos képzését, ezért igyekszenek megteremteni annak lehetőségét, hogy a szűkebb környezetükből ezek a helyi közösségekben és közösségekért aktívan dolgozó hölgyek rendszeresen kitekinthessenek. „Nagyon örülünk, hogy Sógor Csaba fontosnak tartja a Nőszervezet munkáját és támogatott bennünket abban a törekvésünkben, hogy a bukaresti látogatásaink után, az európai parlament törvényhozási folyamatait is közelebbről megismerjük. Szükség van a jó példák megismerésére, hiszen ezáltal tudunk fejlődni és hasznos programokkal jelen lenni a háromszéki közösségek életében. Esélyegyenlőségi kérdések kapcsán gyűjtöttünk fontos tapasztalatot” – mondta a brüsszeli látogatás kapcsán az RMDSZ Háromszéki Nőszervezetének elnöke.