Skip to main content

Felelős magatartásra van szükség a kormány részéről, hogy a kis- és közepes vállalkozások átvészeljék a járványhelyzet okozta válságot, szögezte le Miklós Zoltán közgazdász, banki szakember, a szépmezői Ipari Park ügyvezetője, az RMDSZ képviselőjelöltje a Tér című online műsor keddi kiadásában.

foto_Kocsis_B_Janos-A_ter_masodik_adas-6859

„Tény, hogy válság idején a kis- és közepes vállalkozások a legsebezhetőbbek, hiszen nem rendelkezek olyan tartalékokkal, mint a nagy cégek. Sokkal felelősebb magatartásra van szükség a kormány részéről, hogy a gazdaság motorjának számító vállalkozások átvészeljék a válságot” – mondta Miklós Zoltán. Hozzátette: a beruházások ösztönzésére, a munkahelyek védelmére létrehozott programokat sokkal hatékonyabban kell működtetni. Békeidőben is szükség van a felelősségek közötti egyensúlyra, hiszen nem méltányos, hogy míg a vállalkozókat késedelmi kamattal sújtják, ha nem fizetik be időben az adókat, az állam büntetlenül késhet az áfa-visszaigénylések utalásakor.

A turizmusban 85 százalékos forgalom-visszaeséssel, jelentős létszámcsökkentéssel számolnak, vázolta a helyzetet László Endre turisztikai vállalkozó. Hozzátette, a kormány „mentőövei” túl későn érkeztek. Abban bízik, hogy jövőre újraindul a forgalom, és 2022-re visszatér a háromszéki idegenforgalom a szárnyaló ágra, szavatolt lesz az évi 10 százalékos növekedés. László Endre azzal bízta meg Miklós Zoltánt, hogy parlamenti képviselőként tartsa fenn a szakmai szervezetek javaslatait a turisztikai törvény elfogadásakor.

„A vakációs jegyek mentőövet jelentenek a turizmusnak, ezt a rendszert jövőre is folytatni kell”- mondta Miklós Zoltán. Rámutatott, fontos, hogy a 1,2 millió közalkalmazott jövőben is megkapja a vakációs jegyeket, melyek jelentős forgalmat generálnak a belföldi turizmusnak.

„A sepsiszentgyörgyi önkormányzat minimis jellegű támogatási programjai bizonyítják, hogy vannak hatékony eszközök a vállalkozások megsegítésére” – fogalmazott Miklós Zoltán. A programok elérték a céljukat, hogy a beruházásokat ösztönözzék, a pénz maradjon a helyi gazdaságban, az összegek multiplikálódjanak. A vállalkozók kezét a jövőben sem engedik el, két újabb programot indít az önkormányzat.

Nehéz helyzetben csak magunkra számíthatunk. Háromszéken, Sepsiszentgyörgyön van egy közösség, mely együtt dolgozik, a minimis támogatási programok működnek, kicsiben lehet, ha nagyban nem is működik mindig zökkenőmentesen, erősítette meg Édler András, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.