Skip to main content

Hétfőtől (2014. január 13.) Háromszék négy városi RMDSZ-irodájában, Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen, Kovásznán és Baróton is regisztrálhatnak az áprilisban esedékes magyarországi országgyűlési választásokra a székelyföldi magyar állampolgárok – jelentette be Tamás Sándor, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének elnöke azon a sajtóbeszélgetésen, amelyen részt vett Hidvéghi Balázs, országgyűlési képviselő (Fidesz), dr. Zsigmond Barna Pál, Magyarország csíkszeredai főkonzulja, illetve Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere.

VAR_3848 sajtobeszelgetes_vargyasi

Hidvéghi Balázs elmondta, 2014 a választások éve lesz Magyarországon és Romániában egyaránt. A külhoni magyar állampolgárok több mint száz év után először vehetnek részt a magyarországi országgyűlési választáson, amelyre ünnepként tekint az egész magyarság. „A választásokon való részvétel az összetartozás kifejezése, az egymásért viselt felelősség vállalása és ennek megélésére való lehetőség. Ilyen értelemben az idén választandó országgyűlés valóban nemzetgyűlés tud lenni, hiszen a határon túli magyaroknak is lehetőségük adódik, hogy beleszóljanak abba a fontos döntésbe, hogy merre menjen Magyarország hajója” – fogalmazott a képviselő hozzátéve, hogy a választások sikere közös érdeke minden magyar embernek, de a székelyföldi magyarságnak is, hiszen a magas részvétel erőt mutat, növeli az itt élő magyar emberek érdekérvényesítésének erejét.

Hidvéghi örömmel jelentette be, hogy a Nemzeti Választási Iroda honlapján láthatóan a magyarországi választói névjegyzékbe immár több mint 100 ezer állampolgár kérte felvételét. Emlékeztetett, hogy a magyarországi országgyűlési választásokon való részvétel feltétele a regisztráció.

Zsigmond Barna Pál főkonzul a regisztráció gyakorlati oldaláról beszélt, hiszen tavaly novembertől már nem csak levélben, hanem elektronikus formában is van lehetőség a regisztrációra a Nemzeti Választási Iroda weboldalán, a www.valasztas.hu honlapon. „Aki nem szeretné igénybe venni a postai szolgáltatást, a regisztrációs űrlap kitöltésekor megjelölheti a szavazólap átvételének helyszínéül a csíkszeredai főkonzulátust is” – magyarázta a diplomata.

„Paradigmaváltás következett be a nemzetpolitikában a magyar nemzet közjogi egyesítése folytán” – mondta Antal Árpád András. „Ez a folyamat az erdélyi magyarság megerősödését kell szolgálja”, magyarázta a polgármester. „Minden erdélyi magyar azt kell érezze, hogy két ország sorsába tud beleszólni, mivel ma már adott a lehetőség, hogy Romániában és Magyarországon is egyaránt szavazhatnak. Ez azt bizonyítja, hogy Székelyföld különleges helyzetű régió, amit egy különleges státusz elismerésének is követnie kell.” Antal szerint az erdélyi magyarság a híd szerepét tölti be Románia és Magyarország között, és ennek a kapocsnak szintén különleges jelentősége van, mert az erdélyi magyarság számára nagyon fontos a jó kapcsolat Románia és Magyarország között, elsősorban azért, mert csak így válhatnak valóra azok a célkitűzések, melyek a közösség számára fontosak.
A polgármester arra buzdította az erdélyieket, hogy éljenek a magyar állampolgársággal együtt járó szavazati joggal is, szavazzanak a magyarországi és a romániai választásokon egyaránt, mert szerinte fontos az, hogy az erdélyi magyarok maguk is beleszólhassanak a velük kapcsolatos ügyek alakításába.

Tamás Sándor, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének elnöke kifejtette, a választási lehetőséget adó szavazati joggal élni kell minden körülmények között. „Nemcsak bíztatjuk, hanem az elkövetkező időszakban meg is keressük azokat, akiknek segítségnyújtásra van szükségük a regisztrációs ívek kitöltésében. Ebben segítenek az elkövetkező héttől kezdve az RMDSZ Kovászna megyei irodáinak munkatársai, akik a vidéki településekre is kiszállnak, ha szükséges.”