Skip to main content

Az ember sohasem lehet egyedül elég okos – tartja a régi bölcsesség. 

Október 20-án 64 testületi tag gyűlt össze, hogy az elmúlt két év munkáiról, eredményeiről  számoljanak be, és a jövőt tervezzék, építsék közösen Háromszéken. A következő időszak egyik kiemelkedő prioritása a nagycsaládok támogatása, valamint a gazdasági válság hatásainak a mérséklése lesz.

Tamás Sándor, az RMDSZ háromszéki szervezetének elnöke szerint mindig a szervezet az első. Rámutatott: a következő időszak feladatainak teljesítése az együttműködésen alapszik. „Egy megye állapotát nem lehet csak gazdasági adatokkal mérni, sokkal fontosabb, hogy van-e általánosan elfogadott, közös jövőkép. Kell tudni, mit akarunk, hova akarunk eljutni” – hangsúlyozta. Ebben az időszakban, amikor épp vége van a koronavírus időszakának, máris újabb nehézségek jelentek meg, ezért a legfontosabb szerinte a  stabil egészségügyi rendszer, fejlesztések, szociális érzékenység. Nagyobb odafigyelés egymásra, nulla dicsekvés, annál több alázat, empátia. 

Horváth Anna önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnök elsősorban a népszámlás eredményeire világított rá, megköszönte a jelenlévők munkáját, ugyanis  Kovászna megye az élre tört, részletezte. További munkálatokra és tevékenységekre sarkallva a megjelenteket, azt kérte, hogy segítsék abban az útkeresésben egymást, amelyben az ügyvezető elnökség, az önkormányzati főosztály kötőszövet szeretne lenni a kormányzati munka és a napi önkormányzati munka között.

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere az emberek életminőségének romlására világított rá, szerinte hiába a pénzeső, nem tudják felhasználni az EU-ból érkező alapokat, ha a bürokrácia és egyéb akadályok nehezítik a folyamatot. 

“Oda kell figyelnünk egymásra. A nagyobbak a kisebbekre, a nyertesek a vesztesekre. A vezető azért is vezető, hogy helytálljon akkor is, amikor nehéz. Figyeljünk egymásra, kommunikáljunk, aki bajban van, az időben jelezze” – kérte a jelenlévőket.

Fejér László Ödön szenátor, Miklós Zoltán, Könczei Csaba, Benedek Zakariás és Gál Károly képviselők beszámoltak parlamenti munkájukról, kezdeményezéseikről, valamint elégedettségüket fejezték ki az RMDSZ-frakciók tevékenységével.

Fejér László Ödön, szenátor: “ Három bizottságnak vagyok tagja, a szállítási, munkaügyi és a mezőgazdasági bizottságnak. Tizenhét törvénytervezet kezdeményezője, aláírója vagyok, nyolcszor szólaltam fel a plénumban, és több kérdést írtam a minisztereknek.”

Miklós Zoltán, képviselő: “A legnagyobb megvalósítás, hogy az RMDSZ továbbra is a józan ész a román politikában, és szakértelmével tudja biztosítani a stabilitást. A csapat fontosságát szeretném kiemelni, a képviselőház és a szenátus csapata is megfelelő szaktudással rendelkező csapat, az önkormányzatokkal is sikerült együttműködni.”

Könczei Csaba, képviselő: “A képviselőházi mezőgazdasági bizottságnak vagyok tagja, és a petíciós és túlkapásokat kivizsgáló bizottságnak. 58 törvénytervezetet kezdeményeztem és írtam alá, melyből 14 törvény született eddig, három kérdést, interpellációt intéztem különböző minisztériumokhoz, kétszer szólaltam fel a plénumban. Kiemelném, hogy az RMDSZ-frakción belül jó csapatmunka zajlik.”

Benedek Zakariás, képviselő: “Megköszönöm a háromszékieknek, hogy befogadtak, mint szórvány képviselő, és lehetőséget adtak arra, hogy az önkormányzatokat megismerjem, és tevékenységemmel támogathatom a szervezetet. Szórványban homokszemek vagyunk, melyet az erdélyi folyók sziklává alakítottak. Ha feladjuk a harcot, a magyarságunkat, akkor szórványosodni fog a tömb is. Nincsen erdélyi megye vagy RMDSZ-es polgármester, aki ne hívott volna fel különböző problémákkal. Ha tudok segíteni, segítek.”

Gál Károly, képviselő: “Kiemelt figyelmet kap az oktatás részemről, mivel ennek a bizottságnak vagyok a tagja, de más ágazatokat érintő törvénytervezeteket is nyújtottunk be: nyugdíjakkal, gyerekjogokkal, legelők, egyházi javakkal foglalkozó törvénytervezeteket. Fokozottan odafigyelünk a mezőgazdaságra, vadkárokra, mezei lopásokra. Ez elkövetkezőkben az agro- és falusi turizmussal is szeretnék foglalkozni. Nagyon fontos, hogy van a kormányzatban is tisztségviselő, akihez fordulhatunk.”

Makkai Péter, államtitkár folytatta a felszólalók sorát, a szociális rendszer reformjáról beszélt: “Fontos lenne elérni, hogy Romániában minden gyermek számára elérhető legyen a délutáni oktatás, ez lenne Románia legnagyobb szociális lépése az utóbbi 30 évben.” 

Bodor László, a háromszéki szervezet ügyvezető elnöke a teendőkre fókuszált. Részletezte a tavalyi évben elindított közösségi konzultáció eredményeit, a jelenlegi munkálatok állását. Bár hosszútávra jelenleg nem célszerű szerinte tervezni, együtt gondolkodással és összefogással minden elgondolás sikeres lesz.

 

A közösségi munkáért hálásak a szenátornak és parlamenti képviselőknek, államtitkárnak, polgármestereknek és önkormányzati képviselőnek, ifjúsági és nőszervezeteknek, hiszen a közösségi munka változatos, sok örömteli pillanattal és buktatóval jár – vallják.