Skip to main content

Közel száz nyugalmazott agrárszakember vett részt október 8-án, szerdán a második alkalommal megszervezett Háromszéki Veterán Mezőgazdászok Találkozóján az Árkosi Európai Tanulmányi Központ udvarán. Az Agrosic Közösségek Közti Társulás, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Kamara, valamint a Kovászna Megye Tanácsa által szervezett eseményen díjazták azokat a mezőgazdászokat, akik tevékenyen hozzájárultak a megye mezőgazdaságának építéséhez.

VAR_1504 veteran mezogazdaszok talakozoja_vargyasi

Az egybegyűlteket Könczei Csaba, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője köszöntötte.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke felszólalásában kiemelte: „Kovászna megyében a mezőgazdasági intézmények jól együtt tudnak működni. Ennek köszönhetően megyeszinten fel is lendítettük a szarvasmarha szemléket, folyamatosan megszervezzük az aktív állattartók találkozóját, mert a nagy gazdák mellett a kis gazdákra is oda kell figyelni. Ezeket a találkozókat az elkövetkezőkben is szeretnénk folytatni.”

„Háromszéken, Székelyföldön és mindenütt, ahol magyar emberek élnek a mezőgazdaság mindig előkelő helyet foglalt el, hiszen ebből éltek, megbecsülték a földet, a jószágaikat. Fontosnak tartom, hogy ezeket a mezőgazdasági hagyományokat továbbvigyük, mert ezek tartották meg nagyapáinkat, dédapáinkat is ezen a földön, amely minket is megtart, ha vigyázunk rá” – hangsúlyozta a találkozón Kelemen Hunor, RMDSZ államelnök-jelöltje, majd hozzátette: a kormányban folytatott viták központi témája az utóbbi időben a mezőgazdaság volt, nevezetesen azok a lehetőségek, amelyekkel élnie kell Romániának az Európai Unió új költségvetési időszakában. „Abban a stratégiai partnerségben, amelyet az ország aláírt Brüsszellel, úgy tudtuk alakítani a mezőgazdasági támogatásokat, hogy azok a következő esztendőkben is kedvezőek lesznek a hazai mezőgazdaságnak. Ugyanakkor a gazdák olyan típusú támogatásokhoz is hozzájuthatnak kormányzati és uniós alapokból, amilyenekre eddig még nem volt alkalmuk” – hangsúlyozta az RMDSZ államelnök-jelöltje, aki arra bátorította a gazdákat, hogy minden ily rendelkezésükre álló lehetőséget használjanak ki. Kelemen Hunor szerint a hazai mezőgazdaságban dolgozók megszerezték már a kellő tapasztalatot a támogatások lehívására és belátták azt is, hogy érdemes odafigyelni erre a szakterültre, hiszen munkahelyeket teremt, jövedelmet hoz, megélhetést biztosít a családoknak, a közösségnek. „A legnagyobb kihívás számunkra itthon továbbra is az, hogy a megtermelt termékeket, megfelelőképpen értékesítsük” – mondta a háromszéki mezőgazdászoknak a szövetségi elnök.

Az elmúlt évhez hasonlóan három díjat adtak át a veterán mezőgazdászoknak: a mezőgazdasági oktatásban, az agrárképzésben vállalt szerepéért a LÁM alapítvány egyik oktatója, id. Orbán Miklós részesült elismerésben, a mezőgazdászok közösségéért kifejtett tevékenységért dr. Codreanu Ștefan kapott díjat, Mucsi Mihály pedig a gyakorlati tudás átviteli díját vehette át.