Skip to main content

Kovászna Megye Tanácsának három magyar frakciója, azaz a Magyar Polgári Párt képviseletében Kulcsár Terza József, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség képviseletében Tamás Sándor, valamint az Erdélyi Magyar Néppárt képviseletében Bedő Zoltán méretes paksamétányi beadványt juttatott el Sebastian Cucu prefektushoz.

foto_Kocsis-B_Janos-himnuszenekles_beadvanyok_leadasa_prefektura-2215

Mint ismeretes a prefektúra komoly pénzbírságot rótt ki az MPP-re, mivel nyilvánosan énekelték a magyar himnuszt. Az alakulat helyi képviselői akkor bíróságon támadták meg a büntetést, amelyet az később jogtalannak ítélt meg. Ez ellen a bírói döntés ellen fellebbezett a Sebastian Cucu által vezetett kormánybiztosi hivatal. Tiltakozásul közel   1 500 személy fordult beadvánnyal a prefektúrához, magyarázatot várva az esetre. A több, vaskos dossziényi kérést július 21-én, kedden, a rövid sajtótájékoztatót követően iktatták a kormánybiztosi hivatalban. A hatályban lévő jogszabályok értelmében az intézmény minden aláírónak 30 napon belül köteles válaszolni.

„Múlt hónap 24-én jelentettük be, hogy levélben kérjük a prefektust arra, hogy megmagyarázza, miért fellebbezett a himnusz perének ügyében, miért üldözi a magyar himnuszt. Törvény szerint elvárjuk azt, hogy választ kapjunk erre a kérdésre. Nem lenne szabad, hogy nemzeti szimbólumaink használatáért ilyen módon járjanak el velünk szemben, de vállaljuk a harcot, közösen. A himnusz perben a következő tárgyalást a törvényszék szeptember 15-re tűzte ki, ott is felhasználjuk majd ugyanezeket az íveket” – fogalmazott az MPP-t képviselő Kulcsár-Terza.

„Ha egymásnak feszülünk nemzeti ügyekben, akkor a magyarságnak nincs nagy jövője Erdélyben” –fogalmazott az EMNP-s megyei tanácsos, Bedő Zoltán, arra utalva, hogy a himnusz perben mindhárom párt egységes álláspontot képviselt, mindhárom politikai alakulat részt vett a tüntetéseken.

„Közel 1 500 személy fordult egyenként a prefektúrához levélben. Ezek a levelek magyarul születtek, hiszen jogunkban áll használni anyanyelvünket. Az első ilyen leveleket június 24-én iktattuk be, én is a sajátomat – erre mindeddig nem érkezett válasz. Nincsenek illúzióim azzal kapcsolatban, hogy ettől a gesztustól megváltozna a Kovászna Megyei Kormányhivatal vagy a bukaresti mentalitás Székelyföldet illetően. Az egyik korábbi prefektus fogalmazott úgy, hogy »prefectul trebuie să fie frâna de mănă în Ținutul Secuiesc«, vagyis Székelyföldön a prefektusnak kéziféknek kell lennie. A prefektusok sajnos ahelyett, hogy segítséget nyújtanának a fejlesztési projektekben, ténylegesen kézifékként működnek, különböző adminisztratív kérdésekben” – fogalmazott Tamás Sándor, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének elnöke.