Skip to main content

Az államelnök tanácsosának negatív válasza ellenére, újabb lépéseket tesz Fejér László Ödön szenátor és id. Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke az ártatlanul elítélt kézdivásárhelyi Beke István és Szőcs Zoltán ügyében.

beke-szocs01

A citizengo.org/hu oldalon összegyűjtött több mint tíz¬ezer civil támogatói aláírással kérték Klaus Johannis államfőt, hogy tegyen lépéseket a Beke–Szőcs-ügyben hozott jogerős ítélete érvénytelenítéséért, amelyre az elnöki hivatal egyik tanácsosa válaszolt, kiemelve, hogy „egy jogerős és visszavonhatatlan bírósági végzés érvénytelenítése nem esik az államfő hatáskörébe, amit az Alkotmány 85–94. szakasza szabályoz.”

Fejér László Ödön szenátor az eset kapcsán csalódottságának adott hangot és elmondta, habár az államfőnek nem hatásköre egy bírósági végzés érvénytelenítése, az elnöki kegyelem gyakorlása kizáróan az övé, amit a 2002. október 14-én jóváhagyott, 546-os törvény szabályoz. A törvény értelmében a kegyelemben való részesítést hivatalból is megteheti, anélkül, hogy azt valaki igényelné. Miután id. Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke nyilvános kegyelmi kéréssel fordult az államfőhöz, a szenátor kapcsolatba lépett Magyarország Legfelsőbb Bíróságának volt elnökével, hogy egyeztessék azokat a lépéseket és lehetőségeket, amelyekkel hozzájárulhatnak a két alaptalanul elítélt székely fiatalember ügyének jogorvoslásához.

A megbeszélés során egyetértettek abban, hogy a két fiatal szabadlábra helyezésének leggyorsabb módja az elnöki kegyelemben való részesítés, ezért Fejér László Ödön és id. Lomnici Zoltán úgy döntöttek, hogy audienciára jelentkeznek az államelnöknél azért, hogy személyesen mondhassák el azokat a tényeket, amelyekből kiderül, hogy a bírósági ítélet alaptalan. Azt remélik, hogy érveikkel meggyőzik az államelnököt, aki majd dönthet, hogy gyakorolja vagy sem az elnöki kegyelmet.