Skip to main content

Elengedhetetlen a fiatalok szerepvállalása az erdélyi és romániai politika berkeiben. A SIC Feszten tartott előadásukon az RMDSZ országos és megyei képviselői azt hangsúlyozták, hogy a fiatal generáció szemléletmódjára és munkájára számítanak.

SIC Feszt eloadas

A Választások előtt és után című előadást Grüman Róbert, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének ügyvezető elnöke moderálta, aki előljáróban felvázolta az elkövetkező hónapok legfontosabb politikai kérdését, „forró témáját”, a parlamenti választásokat, amelyre elmondása szerint közösen készül az RMDSZ és az MPP. A beszélgetésen részt vett Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, továbbá Kovászna, Hargita és Maros megye tanácselnökei.

Kelemen Hunor szövetségi elnök a Sic Feszten: hiteles és hozzáértő politikusokra van szükség

Kelemen Hunor szövetségi elnök részletes politikai tájékoztatót tartott szombaton, augusztus 13-án. Az önkormányzati választások konklúziói kapcsán kifejtette: „Az első konklúzióm az, hogy nem voltunk képesek a román pártoknál jobban mozgósítani a szavazóinkat. Ez el kell bennünket gondolkodtasson, meg kell néznünk, hogy milyen többlettel tudunk a választóink fele fordulni annak érdekében, hogy a magyar részvétel meghaladja a román részvételt a parlamenti választásokon. A másik konklúzió az az, hogy az erdélyi magyarságnak az a része, aki elment szavazni, továbbra is nagymértékben, 85 – 86 százalékban a Szövetség jelöltjeit támogatta, és az ún. ellenzék a fennmaradó részen osztozott úgy, hogy a Magyar Polgári Párt gyakorlatilag megduplázta polgármestereinek a számát, az EMNP pedig azt a kettőt is elveszítette, amennyit 2012-ben nyert. Ez is egy fontos konklúzió. Továbbá az is, hogy számunkra kedvező az, hogy a megyei önkormányzat elnökeit a testület maga választja meg, így sikerült megszereznünk a harmadik székely megyét, Maros megyét, illetve Szatmáron és Biharban is mi vezetjük a megyei tanácsokat. Ez egy óriási lehetőség, ugyanakkor egy óriási felelősség is. Közigazgatási reformon innen vagy túl a megyei önkormányzatok hatásköre valószínűleg nem fog csökkenni, hanem éppen ellenkezőleg. A terv az, hogy a decentralizációt folytatni kell, újabb és újabb hatásköröket kapnak a megyei tanácsok.”

Hiteles és szakképzett jelölteket a parlamentbe

„Számunkra az önkormányzati választások után a fő kérdés az, hogy mi szükséges a sikeres parlamenti választásokhoz, mire elegendő az, amit júniusban elértünk, és hogyan tudunk úgy készülni, hogy a decemberi választásokon megerősítsük az önkormányzati képviselet, mert az ő erejük nagymértékben attól függ, hogy van-e erős parlamenti frakció a hátuk mögött. Tetszik vagy sem, ebben az országban, és máshol is, egy önkormányzati képviselő nagymértékben függ a központi kormányzattól. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség új parlamenti frakcióiban nagyon nagy változás lesz, ebben a pillanatban úgy látom, hogy ezek legalább 50 százalékban megújulnak: a kérdés az, hogy a jelöltállítási folyamat során tudunk-e úgy cselekedni, hogy a magyar közösség érezze, részese a folyamatnak, és a jelöltek valóban őt képviselik hitelesen, és a magyar ügy iránt elkötelezett szakemberek. Éppen ezért azt szeretnénk, ha mindenhol, ahol erre igény van, minél több embert vonjanak be a területi szervezetek a jelöltállítás folyamatába, ne két, három ember döntsön ebben a kérdésben. Az, hogy kormányon vagy ellenzékben leszünk, nem elsőszámú prioritás számunkra. Minket az foglalkoztat, hogy a magyar közösség biztonságát megerősítsük, ügyeit képviseljük.”

Továbbvinni a magyar összefogást

„Azt az együttműködést, amit 2014-ban a Magyar polgári Párttal elindítottunk, azt tovább akarjuk vinni, bebizonyosodott, hogy ennek az összefogásnak van értelme. Számszerűen nem tudjuk, hogy ez az összefogás hány magyar embert mozgósított, de az a tény, hogy két magyar politikai szereplő, a Szövetség és az MPP megegyezett, egy irányban akar menni, ugyanazokat a politikai eszközöket akarja használni céljai elérésére mindenképpen egy pozitív üzenet az erdélyi magyar emberek számára. Ezt az együttműködést akarjuk tehát továbbvinni. Az MPP-vel egyébként ezelőtt egy hete találkoztunk, megállapodtunk abban, hogy az együttműködésünket megerősítve, közösen indulunk a parlamenti választásokon az RMDSZ színeiben, de úgy, hogy a polgáriak megőrzik politikai identitásukat. Össze kell hangolnunk választási programunkat, üzeneteinket, a munka ilyen értelemben elkezdődött. Két biztos befutó helyet ajánlottunk fel, ebből egy helyet Kovászna megye már felajánlott, a kérdés az, hogy a második az Maros vagy Hargita megyéből kerül ki, erről döntést augusztus végén hozunk.”

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke az első Háromszéki Szabadegyetem óta aktív résztvevője a tábornak, ahol rendszeresen a fiatalok nyelvén szólva ragadja meg a résztvevők figyelmét és gyűjti össze az építő jellegű gondolatokat. „A SIC Feszt lett az a hely, ahol országos politikai üzeneteket, lépéseket fogalmazunk és vitatunk meg. Egyik ilyen az előző évi rendezvényen az RMDSZ és a HÁRIT közt kötött önkormányzati együttműködési megállapodás, melynek eredményességét bizonyítja az a több mint hatvan 36 év alatti fiatal, akik ma már önkormányzati munkában vállalnak fontos szerepet tanácsosként vagy polgármesterként Háromszéken.”

Az elnök a jelenlevőkkel – akik szóban vagy smsben mondták el véleményüket- közösen ötletbörzén járták körül, hogy milyen kell legyen a jó székelyföldi politikai vezető. Amellett, hogy gondolkodó, stratégiai vezető, fontos, hogy az őszinteség, a közösségért való tenni akarás jellemezze, továbbá legyen magabiztos, tapasztalt, intelligens, tudjon sakkozni, aki a játékosaival és nem az ellenféllel „játszik”, a „higanymozgást” követve. De elengedhetetlen a humorérzék, és az acél idegzet. „Legyen jó magyar ember, aki ütésre keményedik. Ne akarjatok senkire hasonlítani, legyetek önmagatok.” fogalmazta meg a fiatalságnak szóló útravalóját Tamás Sándor, aki szeptember 2-án, délelőtt 11 órára, Sepsiszentgyörgyre egy kötetlen beszélgetésre hívta mindazokat, akik dolgozni szeretnének az elkövetkező parlamenti választási kampányban.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsa elnökének előterjesztésére a jelenlevők és az előadók megszavazták A székelyföldi politikusok teendői az elkövetkező időszakban című dokumentumot. Borboly Csaba hozzászólásában azt a kérdést vetette fel, hogy mit kell tennie egy székelyföldi politikusnak. A látható többséggel elfogadott dokumentumban mindenki egyetértett Hargita Megye Tanácsa elnökének javaslataival, és többek között elfogadták az erdélyi őshonos növény- és állatfajok visszahonosítását, az épített örökség védelmét, a sporttehetségek gondozását, az EU-s pénzek lehívását a fiatalok taníttatására, a tehetséggondozó programok fejlesztését és kiterjesztését. Foglalkozni kell a szakoktatással és a szakképzéssel, pályaorientációs képzéseket kell szervezi, szülessen több olyan politikai döntés, ami érinti az ifjúságot, szülessenek törvénymódosító javaslatok a fiatalok itthon tartása érdekében, értettek egyet a jelenlevők. Az ezeket is tartalmazó húsz pontos dokumentumot az egyik legfontosabb anyagnak nevezte Borboly Csaba.

Péter Ferenc, Maros Megye Tanácsának elnöke felszólalásában óriási sikerként értékelte az önkormányzati választásokat. Példaértékű, hogy a megyei önkormányzati testületben együtt dolgozhatnak a Szövetség és a Magyar Polgári Párt tagjai, valamint az ifjúsági szervezeti tagok. „A fiatalok döntő szerepet játszanak a mérleg nyelvének az igazításában. Nagy szükség lesz a parlamenti választások során is az ifjúsági szervezetek munkájára és képviseletére, velük lesz teljes a kör. Erősnek kell lennünk a helyi, országos és az Európai Unió szinten egyaránt, hiszen csak közös csapattal tudjuk a magyarság érdekeit képviselni.”