Skip to main content

Tíz új polgármesterjelöltet indít az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezete a szeptember 27-i helyhatósági választásokon. Az első mandátumra pályázók közül a hétfői sajtótájékoztatón Ilyés Botond János (Gelence), Józsa Géza (Hídvég), Lukács Attila (Ozsdola), Kiss Augustin (Zágon) és Imets Lajos (Vargyas) polgármesterjelöltjét mutatták be.

sajtotaj_foto_Kelemen_Lehel 1

Kovászna megyében a 45 közigazgatási egységből 40-ben indít polgármesterjelöltet az RMDSZ háromszéki szervezete. Négy város és huszonhat község jelenlegi vezetői folytatnák munkájukat, a többi tízben új jelöltek lesznek.

Tamás Sándor, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének elnöke néhány szempontot elmondva kiemelte: „A polgármester alkalmas személy kell legyen egyrészt arra, hogy helyi életminőséget meghatározó beruházásokat valósítson meg. Másrészt, legyen a közösség vezetője, olyan ember, aki közülük való, és aki az ők érdekeit képviseli. Ehhez a munkához azonban elengedhetetlen a közös munka és tervezés. Az együttműködés a jövő kulcsszava, helyi, megyei és regionális szinten egyaránt. Ennek jegyében állítottuk össze a községvezetők listáját.”

Vargyas és Zágon két vége és véglete a megyének. Zágon pozitív példája a megyének és Székelyföldnek, Vargyas az ellentéte.
Az erdővidéki község jelöltje, Imets Lajos nagy feladatra vállalkozik, hiszen rengeteg az elmaradás: megoldásra vár az ivóvízhálózat kiépítése, az illegális legeltetés kérdése, a középületek felújítása, a Vargyas-szorosban kiépített útnak köszönhetően egyre több turista érkezik a térségbe nagy károkat okozva a gazdáknak, éppen ezért camping helységet, Hidegaszóba pedig egy sátortábort alakítanának ki. Felújítják a település egyik gyöngyszemét, a Selyemkertet és a megye egyik legrosszabb állapotban levő óvoda épülete is náluk van. Tervbe van az erdei utak és a közterek karbantartása is. „A faluképen is szeretnénk javítani, és a közösségért dolgozni” – fogalmazta meg a 2012-2016 között Vargyas alpolgármestereként tevékenykedő, és az önkormányzati munkában is jártas Imets Lajos.

Zágont a folytonosság és az alkalmas községvezetés vitte előre. Cél: folytatni a jó irányt. A megye legnagyobb községe együttműködésre van ítélve, ahol a magyar és román közösség egyaránt a fejlődést választotta. Az RMDSZ új polgármesterjelöltje Kiss Augustin az önkormányzati munkában szerzett tapasztalatait most községvezetőként is a közösség javára tudja fordítja.
„Még mindig van tennivaló az 52 százalékos románságot számláló községben, de folytatni fogom az elkezdett munkát a partnerek segítségével, többek között a víz- és csatornarendszer bővítését, az utak aszfaltozását, a középületek felújítását, valamint a már elkezdett ötszáz mezőgazdasági tulajdon telekkönyvezését, mely elengedhetetlen a gazdák számára a pályázatok lehívásához” – fogalmaz. A fiatal jelölt számára fontos, hogy lehetőségeket és élhető jövőt teremtsenek Zágonban.

Lukács Attila erdész, méhész fiatal kora óta aktívan részt vesz Ozsdola életében. Megalakulása óta tagja a Szövetségnek, húsz éve községi tanácsos, 2014-től pedig az ozsdolai RMDSZ elnöke.
„Ozsdola lemaradt a többi kézdiszéki községhez képest. Lelassult itt az élet, fel kell pörgetni. Sok munka vár ránk. A legfontosabb a víz- és csatornarendszer kiépítése az egész községben, valamint a megnövekedett forgalom miatt a gyalogos közlekedés biztonságossá tétele. Terveink között szerepet egy tájház kialakítása, a gazdák számára hídmérleg építése és a mezei utak felújítása, ugyanakkor fontos számunkra a közösségi élet támogatása is.” Lukács
Attila az egyik legfontosabb feladatnak látja az ozsdolai belső harc felszámolását, melynek hatása leginkább a megtámadott közbirtokossági vagyon esetében látszik.

„Gelencén az emberek emberét jelöltük polgármesteri tisztségre” – emelte ki Tamás Sándor. A megye legnagyobb magyar többségű községében tavasszal 2200-an támogatták aláírásukkal Ilyés Botondot.
Az elmúlt években az MPP-s községvezetés a megyei tanáccsal együttműködve számtalan megvalósítást tud magáénak, többek között a községközponton is áthaladó kilenc kilométeres leaszfaltozott útszakaszt. Ilyés Botond János pedig az elkezdett munkát folytatja, és újabb elképzeléseket visz sikerre. A közösség aktív szervezője számára fontos, hogy az infrastrukturális beruházások mellett tovább is nagy hangsúlyt kapjanak az ott élők, a fiatalok és idősek egyaránt, hiszen két tánccsoport, férfi dalárda, cserkészcsapat, nőszervezet és nyugdíjas klubok is működnek. „Azt szeretném, hogy 2030-ra Gelence a legvonzóbb hely legyen a fiataloknak, turizmusban vagy a gazdaság egyéb ágazatiban megálmodott vállalkozások számára” – mondta a jelölt.

Hídvég összlakosságának 25 százaléka magyar, és négy ellenféllel kell megküzdenie Józsa Gézának, az RMDSZ színeiben. „Becsületbeli kérdés, hogy jelöltet indítsunk ott, ahol 5 százaléknál nagyobb a magyarság. Előpatakon kisebbségből is sikerült nyerni, sikerülni fog ez Hídvégen is” – emelte ki a megyei szervezet elnöke.
Józsa Géza 1990 óta tagja a Szövetségnek, a helyi tanács tagja, jól ismeri a helyi közösséget.
„Munkám során igyekeztem összetartani a magyarságot, segíteni, amiben lehetett, így lesz az elkövetkezőkben is. Elvem: voltunk, vagyunk és leszünk. A község területén bőven van mit tenni, egyik alapkérdés a víz- és csatornarendszer, valamint a villanyhálózat kiépítése a község elmaradt részein” – emeli ki a jelölt.