Skip to main content

Magyarok és románok, Székelyföldön és külföldön élők egy emberként fogtak össze a kovásznai Dr. Benedek Géza szívkórház nevének megtartása érdekében. Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének kezdeményezésére az MPP és az EMNP, valamint a történelmi egyházak, polgármesterek és ifjúsági szervezetek által összegyűjtött több mint 26 ezer aláírást az RMDSZ háromszéki parlamenti képviselete április 29-én, szerdán adja át az egészségügyi miniszternek.

foto_KocsisBJanos-sajtotajDrBenedekGeza_szk-0761

Az április 27-én, hétfőn a magyar pártok közös sajtótájékoztatóján Tamás Sándor, megyei RMDSZ elnök jó kezdetnek értékelte a magyar politikai pártok összefogását a kovásznai szívkórház kapcsán. „Ha fontos, nemes ügyről van szó, egymás iránti alázattal és sok munkával előbbre tudunk lépni. Tíz nap alatt 22 ezer jóérzésű magyar és román személy látta el kézjegyével az aláírásgyűjtő ívet, valamint közel 4 ezerre rúg az ügy online támogatóinak száma. Kovásznán 4 ezren írták alá nemcsak a város polgárai, hanem a kórház alkalmazottai, valamint a kórházban kezelésben részesülők, románok és magyarok egyaránt.” Az elnök kiemelte, a kórházban dolgozó orvosok egy emberként álltak ki a dr. Benedek Géza név megtartása mellett. Hozzátette: Kelemen Hunor RMDSZ elnök beszélt Victor Ponta miniszterelnökkel és Nicolae Bănicioiu egészségügyi miniszterrel, akik ígéretük szerint igyekeznek megoldást találni erre az áldatlan helyzetre. Első lépésként az elmúlt héten egy minisztériumi vezérigazgató érkezett a megyébe.

Benedek Erika, az EMNP Kovászna megyei elnöke a sajtótájékoztatón elmondta a kovásznai kórház névváltoztatása az erdélyi magyarság életében egy olyan szimbolikus ügy, ami mellett nem lehet szemet hunyni. Az elmúlt évtizedek tapasztalata azt mutatja, hogy az átnevezés módszere egy általánosan gyakorlatba ültetett módszer lett, amelyre a magyarság reakciója nem lehet más, mint a teljes elutasítás és tiltakozás.

Kulcsár Terza József, az MPP háromszéki elnöke kifejtette: nem az számít, hogy ki milyen politikai párthoz tartozik, hanem az ügy. Ezek esetén össze kell tartaniuk, mert másképp nem tudnak eredményt felmutatni. Véleménye szerint nem lehet semmibe venni azoknak az embereknek a munkáját, akik nagyot alkottak, így a dr. Benedek Géza kardiológus tevékenységét sem.

Klárik László szenátor elmondta: szerdán, április 29-én a jó kormányzás elvére hivatkozva petíciót nyújtanak be a parlamentbe az ügy kapcsán és átadják az aláírásokat is. A beadványban arra kérik a minisztert, hogy vegye figyelembe a közösség kérését és gondolják át az áprilisban tett elhamarkodott döntést.