Skip to main content

Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezete aláírásgyűjtést kezdeményezett a kovásznai Dr. Benedek Géza Szív- és Érrendszeri Rehabilitációs Kórház eredeti nevének megtartása érdekében és a Teculescu-Benedek kész tényként közölt névváltoztatás visszavonásáért – jelentette be Tamás Sándor, szervezeti elnök április 16-án, a kovásznai egészségügyi központ előtt tartott sajtótájékoztatón, amelyen a helyi önkormányzati vezető, orvosok és politikusok is részt vettek.

foto_KocsisBJanos-DrBenedekGezaalairasgyujtesajtotaj-0579

„Célunk, hogy tíz nap alatt tíz ezer aláírást gyűjtsünk, amelyet eljuttatunk az Egészségügyi Minisztériumhoz. Arra kérünk minden jóérzésű román és magyar embert, hogy támogassák kézjegyükkel a kezdeményezést. Sajnálatos, hogy a városban és a kórházban fenntartott jó etnikai viszonyt akarják elrontani Bukarestből, ahol azt gondolják, hogy mindent tudnak, nekik mindent szabad. Bár a létező jogszabályok szerint jártak el, de nem minden tisztességes, ami törvényes. Az Európai Unióban nem engedhető meg ez a fajta magatartás.” – részletezte Tamás Sándor, aki szerint a megyében helye kell legyen román személyiség nevét viselő intézménynek, de ott ahol nagyot alkottak, és ott ahol van nevükhöz köthető intézmény. A kovásznai szívkórház alapítása, működése, fejlődése minden kétséget kizáróan Dr. Benedek Gézához kötődik. A minisztériumi döntés értelmében meg akarják változtatni a kórház nevét Dr. Teculescu-Benedek névre, annak ellenére, hogy Dr. Teculescu nem dolgozott egy percet sem a kórházban. Ezzel szemben Benedek doktor alapítója és haláláig lelke volt a világhírű kórháznak. Az elnök elsőként látta el kézjegyével az aláírás-ívet.

A sajtótájékoztatón jelen levő Tatár Márta a kórház kardiológus főorvosa Benedek Géza munkásságát és érdemeit emelte ki. „1960-ban létrehozta az önálló kardiológiai kórházat, amely negyven ággyal indult és a főorvos áldásos és kitartó munkájával pályafutása végére több mint hétszáz ágyas, romániai viszonylatban teljesen korszerű kórházat adott át.” Kovásznán már akkor kialakult a sajátos kovásznai rehabilitációs modell, amikor Európa szerte elindul az a felismerés, hogy a szívbetegeket nem elég gyógyszerrel kezelni, hanem komplex rehabilitációra van szükség ahhoz, hogy az életminősége javuljon. Egy önálló, versenyképes rehabilitációs modellt és kórházat vitt be Benedek Géza a romániai köztudatba, így egyértelmű volt, hogy az intézmény az ő nevét vegye fel. „Megdöbbenéssel értesültünk a minisztériumi döntésről, hogy dr. Teculescu-ról nevezik át a kórházat, aki nem dolgozott a kovásznai kórházban, nem volt kardiológus, a román kardiológus névjegyzékben nem szerepel a neve.” tette hozzá a szakorvos.

Vasile Neagovici, a szívkórház szóvivője és a Sanitas szakszervezet Kovászna megyei elnöke az eseményen elmondta, ők is meglepetten fogadták a névmódosítás hírét. Dokumentumok bizonyítják, hogy Benedek Géza volt az alapítója a kovásznai szívkórháznak, a Teculescu orvosról szóló írásokat, valamint a névmódosítás valóságalapját továbbra is keresik, mert eddig nem találták meg.

Dr. Fülöp Csaba családorvos, a Magyar Polgári Párt megyei tanácsosa is felháborítónak tartja a minisztérium intézkedését. „Közösségi ügyekben együtt kell fellépnünk, támogatjuk az aláírásgyűjtést, és reméljük, hogy jobb belátásra bírjuk az Egészségügyi Minisztériumot, amely szándékosan etnikai síkra terelte az ügyet. Ilyen alapon számos intézményt lehet találni, amelyen névmódosítást eszközölhetnénk, de ezt a módszert nem tartjuk helyesnek.”

Dr. Benedek Csaba a szívkórház belgyógyász szakorvosa, az alapító fia szerint az ügy az igazságérzés, a méltányosság és jóérzés kérdése. Márton Árpád parlamenti képviselő szerint az Egészségügyi Minisztérium tette összeférhetetlen a jogállamisággal, nem megengedhető.

Kovászna polgármestere,Thiesz János a sajtótájékoztatón felidézte az öt évvel ezelőtti névadó ünnepségen megfogalmazott gondolatokat. „Ma nem állnánk itt ha, 50 évvel ezelőtt valaki nem rakta volna le az alapokat, nem gyűjtött volna maga köré szakembereket, akik munkájuk által hírnevet szerezhetnek a szívkórháznak és ezen keresztül kisvárosunknak. Dr. Benedek Géza munkásságát teljes egészében a szakmának és az intézménynek szentelte.”

A támogatói ívet aláíró Bodor János kovásznai lakos megkérdezésünkre elmondta a kovásznai magyarok felháborítónak tartják a névmódosítást. Egyedül dr. Benedek Géza méltó arra, hogy a szívkórház a nevét viselje, a kardiológust megilleti ez a tisztelet.

A napokban Kovászna megye városaiban felállított standoknál, a vidéki települések polgármesteri hivatalaiban, illetve elektronikusan, a www.haromszekirmdsz.ro címen lehet aláírni a támogatási íveket.