Skip to main content

Helyi igényre, hiánypótló tevékenységeket, programokat felvállaló szerveződésként, csoportként alakult meg az RMDSZ Málnás Községi Nőszervezete, július 9-én a helyi kultúrotthonban. A jelenlevők Kovács Noémit választották a szervezet vezetőjének, alelnököknek Málnásról Sinka Emőkét, Karácsony Katalint Zalánpatakról, Málnásfürdőről pedig Ardelean Erikát.

VAR_9242 rmdsz noi szervezet alakulasa_malnas_vargyasi

Köszöntő beszédében Szotyori Angéla, Málnás község polgármestere elmondta, régóta tervezik a nőszervezet megalakítását, amelyre egyre nagyobb igény mutatkozott a községben. „Ebben a rohanó világban nőként nagyon nehéz időt szakítani az összejövetelekre. Régen az ismerkedés, a találkozás, a kultúrotthonokban megszervezett családi és nagyobb közösségi események a nők közreműködésével valósultak meg, ma pedig számozott asztaloknál ülünk szigorú szabályok betartása mellett. A nőszervezetnek köszönhetően többet találkozunk, sok tenni akaró nő van a községben. A magam és az önkormányzat nevében támogatásomról biztosítom a községi nőszervezetet.” A polgármester asszony egy gyereksarok létrehozását javasolta az események alkalmával, hogy minél több édesanya tudjon részt venni a rendezvényeken.

Mindannyiunk életében az a nap teljes, amikor úgy érezzük, sikerült tenni valamit, ami a közösségünknek fontos, amivel nyomot hagyunk magunk után. Álmodni, tervezni, építeni, alkotni, tüzet csiholni és lángot őrizni ez jellemzi az RMDSZ Nőszervezetének mindennapjait – fogalmazott Ájgel Ágnes, az RMDSZ Háromszéki Nőszervezetének elnöke.
Hozzátette: „Az elmúlt évek munkájának köszönhetően ma színfolt vagyunk a közösségünk életében. Ma, amikor a passzivitás az alapvető tulajdonságunk biztatnunk kell azt, aki időt és energiát nem nézve tesz a közért. Ezért is fontos a Nőszervezet a hölgyeknek, mert erőt lehet belőle meríteni, kipróbálhatják magukat, biztatni tudják egymást, hogy érdemes a közösségért dolgozni és ebből nemcsak a környezetük, hanem ők maguk is nyernek. De fontos közösségeink számára is, hiszen számtalan rendezvényt, kezdeményezést, társadalmi feladatot látunk el.”

„Édesanyám mindig azt tanította, ha vendégnek hívnak, ne menjek üres kézzel” – indította beszédét Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, aki Fejér Melinda, az RMDSZ Kézdivásárhelyi Nőszervezetének moderálásával bemutatta az újonnan megjelent Édes ízek Székelyföldről című süteményes könyvet. „Ez a kiadvány minden székelyföldi nőnek szól és nemcsak, ott a helye minden székely család konyhájában, hiszen a benne levő receptek, a sütemények ízvilága, az ezekkel kapcsolatos történetek mindannyiunkhoz szólnak.”

Az elnök elmondta, hogy szívesen viszik körbe főként női közösségek alakulóira a megyébe a kiadványt, hiszen elsősorban nekik szól. Kiemelte, jó látni, hogy megyeszerte népes, aktív közösségek alakulnak, akik összefogva, együtt akarják építeni közösségeinket, szülőföldünket.

Könczei Csaba, az RMDSZ parlamenti képviselője egy meghívással érkezett a málnási hölgyekhez, meginvitálva őket egy bukaresti, parlamenti látogatással egybekötött kirándulásra. „A nők körül forog a világ. Minden sikeres férfi mögött egy erős nő áll. Tisztelet és köszönet a nőknek, hiszen sokszor nagyobb a munkabírásuk, mint a férfiaké. Minden nő két váltásban dolgozik, otthon és a munkahelyén, sokszor akár férfimunkát vagy családfenntartó feladatot is bevállalva. Ezért pedig mi, férfiak, csak hálásak lehetünk” – vélekedett elismerően a képviselő.

A szakmáját tekintve állatorvos Kovács Noémi, az RMDSZ Málnás Községi Nőszervezetének újonnan megválasztott elnöke megköszönve a bizalmat számtalan ötletet is felsorolt, amelyet a helyi közösségben szeretnének megvalósítani. Nagy hangsúlyt fektetnek a gyerekprogramokra, a családoknak szóló gyereknapokra, játszótér létrehozását is tervezik, szeretnének kirándulni, kerékpártúrákat szervezni, de figyelnének a többi korosztályra is. Kiemelt program a gyerekeknek szóló állatmenhely látogatása, sporttevékenységek és baba-mama torna szervezése, valamint az ünnepekre való hangolódás.

Az eseményen a zalánpataki Préda Barna hegedűn és Farkas Tamás Zoltán gitáron kísért népdalfeldolgozása örvendeztette a közönséget.