Skip to main content

Baróton folytatjuk a megkezdett munkát, szilárd alapokra helyezett partnerséggel, mert csak így képzelhető el a biztos és kiszámítható jövő városunkban és a hozzátartozó falvaiban, Lázár-Kiss Barna, az RMDSZ polgármesterjelöltje. Véleménye szerint sikerült az elmúlt években kimozdítani holtpontról több olyan ügyet, amely a város fejlődését gátolta.

foto lkb

Sokszor beszél a partnerségről, miért tartja ezt fontosnak?

A barótiak jól tudják, milyen eredménnyel jár az, ha valaki egyedül vívja a szélmalomharcot. Emiatt fontos fejlesztések maradtak el a kétezres években, az akkori polgármester mindenkivel is szembeszállva olyan ügyeket teremtett, amelynek levét ma is issza úgy az önkormányzat, mint a lakosság. Volt, amit az elmúlt 8 évben sikerült kibogozni, helyre rakni, de ismerjük be, van olyan is, amit ezután kell megoldanunk. Én hiszek abban, hogy a biztos fejlődés alapja az RMDSZ által biztosított keret, hisz van képviselet a helyi szinten, megyei szinten, a bukaresti és európai törvényhozásban egyaránt. Csapatban dolgozunk, egymás ügyét segítjük, sok problémát tudtunk így megoldani. Én azt mondom, nagyot ígérni sokan tudnak, de érdemes megnézni az elért eredményeket is.

Milyen fejlesztések indultak el?

Folyamatosan dolgozunk a közművesítésen, Barót és a hozzá tartozó öt település ivóvíz ellátását és kanalizálását a regionális vízszolgáltatóval közösen fogjuk megoldani, részben uniós forrásokból, részben saját erőből. A munka már elkezdődött, megtörténtek a felmérések a falvakban a korszerű vízvezetékek kiépítésére, míg városunkban lehetőség van a közművesítésre ott, ahol eddig ez nem történt meg. Az összehangolt fejlesztésnek és egy 600 000 euró értékű modern eszközvásárlásnak is köszönhetően ma működőképes kórházunk van, amely hatékonyan képes ellátni betegeit. Modern mentőállomásunk van és nemrég adtunk át egy tűzoltóállomást. Sikerült befejezni a Cimbora-óvoda épületének teljes felújítását, a központi iskolaépületet tataroztuk, nyílászárókat cseréltük.

Csak a városban 3,5 km utat, utcát aszfaltoztunk le, a hozzátartozó járdákat is rendbe tettük, ugyanezeken a szakaszokon a vezetékeket is lefektettük. Rendbe szedtük a csőd szélén álló helyi Közszállító Vállalatot, ma felújított székhelye és modernizált gépparkja van. Modernizáltuk a város sportbázisát, ma több száz fiatal sportol. Az üzletkötő központban helyet adtunk a baróti nyugdíjas klubnak, amely a Diakónia égisze alatt működik, és amelyet a helyi hivatal szintén támogat.

Milyen további prioritásokat fogalmaztak meg?

A városi közkórház sürgősségi ellátásnak teljes modernizálását szeretnénk elindítani. A Cimbora-óvoda tovább bővítését tervezzük, egy kapu alá hozni a városban ma szétszórt oktatási intézményeket. Kiemelt figyelemmel kísérjük a térség egyetlen líceumának a sorsát. Leaszfaltozzuk kaputól-kapuig az Olasztelekről befelé jövő Szabadság utat és az alsó Kossuth utcát. Két kerülőutat tervezünk, hogy tehermentesítsük a várost az autósforgalom alól. A Petőfi és a Víz utcák rendbetétele, a Millenniumi-park kialakítása, a térség egyetlen zöldségpiacának a teljes felújítása, mind olyan tervek, amelyek az egész közösséget szolgálják. Célunk, hogy ahogyan a város más pontjainak, úgy városközpontnak is megadjuk azt a formát, ami méltó Erdővidék központjához. Úgy érzem, az elmúlt 8 évben a szilárd alapokat lefektettük, az építkezést és a felzárkózást tovább folytatjuk.

Forrás: Erdővidék Regionális Hetilap