Skip to main content

Szentkatolna községben az aktív közösségi élet mozgatórugói kívánnak lenni a hölgyek, akik az RMDSZ Szentkatolnai Nőszervezetébe tömörültek pénteken este.

syentkatolna

A március 11-én megtartott alakuló ülésen szép számban összegyűltek a hölgyek, akiket az elmúlt nőnap apropóján Tusa Levente, a község polgármestere virággal köszöntött. Az elöljáró beszédében elmondta, hogy szükség van arra, hogy a közösség belakja és élettel töltse meg azokat az épületeket, tereket, amelyeket az elmúlt évek alatt sikerült rendbe tenni, felépíteni és, amelyek a község érdekeit szolgálják. Azt kívánta a hölgyeknek, hogy lakják be az épületet minél több rendezvénnyel, minél nagyobb számban.

Fejér László Ödön, az RMDSZ parlamenti képviselője napirenden van a nőszervezet munkáját illetően, hiszen rendszeresen részt vesz a kézdiszéki eseményeken. Elsősorban a nők közösségformáló szerepéről beszélt a szentkatolnai, hatolykai, imecsfalvi, kézdimartonfalvi, és kézdimárkosfalvi hölgyeknek. „Sok felsőháromszéki nőszervezet alakult az elmúlt időszakban, amelyek aktívan működnek. Javaslom, hogy osszák meg egymással tapasztalataikat”- tette hozzá.

„Az elmúlt két és fél év alatt nagyon sok kisebb és nagyobb háromszéki, székelyföldi női közösségekbe jártunk. Ma mindenhol az egyik legkényesebb kérdés a jövedelemszerzés, amelynek érdekében a nők, a férfiakhoz hasonlóan, egyre több munkát vállalnak. Dolgoznak reggeltől estig, sok esetben otthon folytatják, amit a munkahelyükön elkezdtek, aztán másnap minden kezdődik elölről. Azt tapasztaljuk, hogy néha hajlamosak vagyunk elveszni a hétköznapok szürkeségében és hagyjuk magunkat sodródni. Erre kínál részben megoldást a nőszervezet, hogy kikapcsolódjunk, hogy tanuljunk, hogy kilépjünk a megszokott körünkből, hogy reménnyel és hittél vállaljunk új célokat, feladatokat. Azt kívánom önöknek, hogy merjenek kimozdulni és álmodni, mely újfajta lendületet adhat nemcsak a hölgyeknek, hanem közösségeiknek egyaránt”- fogalmazott Ájgel Ágnes, az RMDSZ Háromszéki Nőszervezetének elnöke a 12. alakuló ülésen.

Papp Edit, megválasztott elnök néhány elképzelést sorolt fel a jövőbeli tevékenységüket illetően: egészségügyi, lélektani, mezőgazdasági, egészséges táplálkozással, természetgyógyászattal kapcsolatos témakörű előadásokat szerveznének szakmai előadók segítségével, valamint kézműves tevékenységeket, üvegfestést, gyöngyfűzést, tojásfestést is tető alá hoznának. Emellett figyelmet fordítanak a sport tevékenységekre és a hagyományőrzésre, szeretnék megtanulni a paplanvarrást, rongyszőnyeg szövést, kosárkészítést, és székelyruha anyagának a megszövését. Mindezt a közös kirándulásokkal és karitatív tevékenységekkel egészítenék ki.

Az újon megválasztott elnök munkáját Kondráth Erika, Tódor Eszter, Debreczi Melinda, Bardócz Aczél Ágota alelnökök segítik.

Az estét a helyi iskolások műsora zárta, valamint Papp Zsolt, márkosfalvi református lelkész A család helyzete a megváltozott társadalomban című tartalmas és színes előadását hallgathatták meg a jelenlevők.