Skip to main content

Háromszék is csatlakozott a nemzeti régiók védelméért létrejövő európai mozgalomhoz. Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének szervezésében közel 25 ezren támogatták a nemzeti régiók uniós védelméért indított európai polgári kezdeményezést. Európa-szerte több mint egymillió polgár írta alá a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezését.

2021_02_08_szekely_zaszlos_VargyasiLevente

„Ennek a kezdeményezésnek az a célja, hogy rámutasson: az adminisztratív határok nem minden esetben esnek egybe a történelmi, földrajzi, nemzeti hagyományok mentén, természetes módon formálódott régiók határaival. Ez egyébként nemcsak romániai sajátosság, hanem Európa-szerte van rá példa. Találunk jó és kevésbé jó példát is a többség-kisebbség viszonyának rendezésére. Több olyan régió van, ahol az autonómia segítségével megnyugtatóan rendezték a kisebbség helyzetét és vannak olyan történelmi régiók, amelyeknek még a létét sem ismerik el, akárcsak itt, Székelyföldön. A mi szülőföldünk, Székelyföld hivatalosan ugyan ma még nem létező régió, viszont olyan erős kulturális, történelmi, gazdasági összetartozás jellemzi ezt a térséget, amely az itt élők önazonosságát mélyen meghatározza. Azt szeretnénk, ha ezt az Európai Unió is figyelembe venné és ennek megfelelően támogatná a térség fejlődését” – mondta el Tamás Sándor, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének elnöke.

Mint kifejtette, a kezdeményezés azt szorgalmazza, hogy az EU ne csak tagállami szempontokat vegyen figyelembe a kohéziós politika alakításánál, hanem külön figyelmet szenteljen a regionális kérdéseknek. „Javaslatunk az, hogy külön támogatási politika legyen azokban a régiókban, ahol a nemzeti, kulturális jellemzők eltérnek a környező térségektől, ez pedig nem más, mint a gazdasági autonómia megteremtésének egyik első lépése. Nekünk itt, Székelyföldön kulcskérdés a regionális fenntarthatóság” – hangsúlyozta az elnök.

Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezete 23 101 aláírást gyűjtött össze, ugyanakkor a Szövetség mellett még több mint 10 000 aláírást gyűjtöttek össze más magyar szervezetek, így megyénkben több mint 33 000-en támogatták a kezdeményezést. Továbbá Kovászna Megye Tanácsa volt az egyetlen romániai jogi entitás, amely a kezdetektől fogva támogatta A kohéziós politika a régiók egyenlőségéért és a regionális kultúrák fenntarthatóságáért című kezdeményezést, valamint annak idején beszállt az Európai Bizottság és Románia elleni perbe is. „Minden olyan kezdeményezést támogatunk, amely a székelység ügyét szolgálja. Fontos, hogy a nemzeti kisebbségek kérdését napirenden tartsuk az európai közbeszédben, mi, székelyek pedig arról vagyunk híresek, hogy konok kitartással küzdünk céljainkért” – nyomatékosított Tamás Sándor.