Skip to main content

Minden székelyföldi magyar képviselő és szenátor aláírta azt a nyílt levelet, melyet Tánczos Barna szenátor kezdeményezésére Anghel Iordănescuhoz, a román labdarúgó-válogatott volt szövetségi kapitányához intéztek hétfői Juventus Bukarest–Sepsi OSK labdarúgó-mérkőzést megelőző magyarellenes incidens kapcsán.

magazin_27185

A levélben tájékoztatnak arról, hogy „mély felháborodással értesültek arról, hogy szégyenteljes és sajnálatos esemény történt Iordăchescu nevét viselő voluntar-i stadionban, mely során 2018. április 9-én a Juventus Bukarest – Sepsi OSK mérkőzést megelőzően, a voluntari-i stadionban hangosító berendezéssel egy olyan dalt játszottak le, amelynek szövege obszcén és sértő volt úgy a vendégcsapat szurkolói, mint az egész romániai magyar közösség számára.”

A képviselők és szenátorok arra kérik Iordăchescut, akit „közösségünk elismer és nagyra tart, mint kiváló sportembert”, hogy nyilvánosan ítélje el az arénában történteket és határolódjon el a sajnálatos eseménytől.

„Meggyőződésünk, hogy játékosi és nemzetközi edzői pályafutása során megtapasztalta, hogy a sportpályákon megnyilvánuló idegengyűlölet, az erőszakra, gyűlöletre való felbujtás az egész ország megítélését rontja és a pályákon kívül is fölösleges feszültségeket kelthet.” fejtették ki aggodalmukat nyílt levelükben a képviselők és szenátorok.

A levelet aláíró képviselők és szenátorok azon reményüket fejezik ki, hogy „a történtek nyomán biztosak vagyunk abban, hogy Ön sem kívánja azt, hogy a továbbiakban hasonló incidensek forduljanak elő. Reménykedünk abban, hogy az elkövetkezőkben nemtetszését fejezi ki azzal kapcsolatban, hogy a Juventus Bukarest csapata futball mérkőzéseket szervezzen az Ön nevét viselő stadionban.”

Tisztelettel,

Kelemen Hunor             Benkő Erika
Tánczos Barna              Benedek Zakariás
Antal István Lóránt       Márton Árpád
Fehér László Ödön        Kulcsár-Terza József
Novák Csaba Zoltán      Bíró Zsolt
Császár Károly             Vass Levente
Korodi Attila
Sebestyén Csaba
Bende Sándor