Skip to main content

A most kezdődő, hétéves uniós költségvetési keret számos új lehetőséget nyújt a hátrányos helyzetben levő, egykor ipari háttérrel rendelkező régiók számára, köztük a bányavidékek számára is – hívta fel az erdővidéki vállalkozók és polgármesterek figyelmét Winkler Gyula szerda délután Baróton. Az EP-képviselő kiemelte, fontos feltétel a helyi kezdeményezés.

Winkler_Nagy

„A vállalkozók, a gazdák az önkormányzatokkal, civil és egyházi  szervezetekkel karöltve jó együttműködést kell hogy kiépítsenek annak  érdekében, hogy minél hatékonyabban tudjanak európai forrásokat lehívni. Ki kell használni a létező lehetőségeket, szakmai szervezetekbe  tömörülve pedig eredményesebb a pályázás, ezt mutatják a tapasztalatok.  Ugyanakkor nagyon fontos az állandó információáramlás, az odafigyelés az uniós pályázati rendszerekre, ehhez viszont helyi igény is szükséges.  Azt kell felmérni, hogy van egy adott keret és minden pénz, amit nem mi  nyerünk meg, azt elviszi valaki más, ezért kell felkészülni az új  kiírásokra” – hangsúlyozta Winkler Gyula, aki a megújult Közös  Agrárpolitikát és Regionális Fejlesztési Politikát ismertette, beszélt a KKV-ék perspektíváiról.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy többlettámogatást igényelhetnek  azok a vállalkozók, akik falvakon tevékenykednek, de nem mezőgazdasággal foglalkoznak, ennek a programnak a vidék felzárkóztatása a célja.  Winkler Gyula tájékoztatta az erdővidékieket, arról, hogy megduplázódik a LEADER program költségvetése, eléri a 624 millió eurót. „Ugye a LEADER  program alapelve a társulás, az önkormányzat, vállalkozó és civil szféra közösen részesül a támogatásban.  Sok jó példát láttunk az  együttműködésre, és a közös munka, a társulás, szövetkezés minden uniós  projektben előnyt jelent” – mondta el Winkler Gyula.

A találkozó házigazdája Lázár Kis Barna, Barót polgármestere volt.  Nagy József, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke és Klárik László  szenátor azokat az erdővidéki gondokat ismertette, amelyeknek  rendezésében az EP-képviselő segítségét kérték.