Skip to main content

Szorosabbra fűzik a kapcsolatot a székelyföldi és dél-tiroli mezőzgazdasági és turisztikai szakemberek. Hargita és Kovászna megye küldöttsége tartalmas és eredményes látogatáson vett részt november végén az észak-olaszországi régióban Fejér László Ödön szenátor vezetésével, a találkozókat Vincze Loránt EP-képviselő, a FUEN elnöke szervezte.

2019_12_03_Deltirolilatogatas3

A Hargita és Kovászna megyei mezőgazdasági szakemberek a kétnapos tanulmányút során betekintést nyertek egy tejfeldolgozó üzem, egy tipikusan helyi agropanzió, egy almafeldolgozóval egybekötött agráripari kutatóintézet működésébe, valamint megismerhették a Südtirol minőség-védjegy történetét és gyakorlati hasznát. Az ottani szakemberek egy turisztikai desztináció-menedzsment programot is bemutattak a vendégeknek. A találkozókon megismert gyakorlat ismételten bizonyítja, hogy a két régió társadalmi és természeti adottságainak hasonlóságát alapul véve, a szövetkezeti forma Székelyföldön is fejlődést hozhat.

„El kell érnünk azt, hogy itthon is magas minőségű termékcsaládot állítsanak elő a szövetkezetekbe tömörülő termelők, ez biztosíthat stabil gazdasági fejlődést Székelyföldön, csak ez teremtheti meg az anyagi biztonságot és ez garantálhat jólétet. Ezt láttuk a dél-tiroli gazdáknál is” – összegzett Fejér László Ödön szenátor a találkozó után.

A szakmai út alkalmával a székelyföldi küldöttség tagjait többek között Daniel Alfreider, Dél-Tirol autonóm tartomány kormányzó-helyettese is fogadta, a találkozón célként fogalmazták meg Dél-Tirol és Székelyföld kapcsolatának megerősítését, a 2009 óta évről-évre bővülő együttműködéseket még tovább szélesíteni. Ebben kiemelt szerepe van a FUEN-nek, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának, amelynek Vincze Loránt RMDSZ-es EP-képviselő az elnöke – többek közt neki is köszönhető a látogatás eredményessége.

„A FUEN egyik célja, hogy egyesítse az ernyője alatt a különböző régiókból származó őshonos közösségeket, támogassa a kétoldalú együttműködést is közöttük, ilyen ez a Dél-Tirol és Székelyföld közti együttműködés is” – hangsúlyozta Vincze Loránt EP-képviselő, aki fontosnak tartja, hogy konkrét témákban is legyen szakmai tapasztalatcsere.

A látogatás során politikai kérdések is megvitatásra kerültek, és szó esett a vadgazdálkodásról is, hiszen a Dél-Tiroli tartományban a farkasok elszaporodása jelent hasonlóan nagy gondot, mint itthon, Székelyföldön a medve-kérdés. A felek egységes európai normatívarendszer kidolgozásában állapodtak meg, amely megoldást nyújtana az EU-s tagországoknak, hogy a vadgazdálkodás fenntartható legyen.

A találkozó kiértékelőjén egyetértettek abban, hogy a tanulmányút eredménye a jövőbeni cselekvési terven alapul, illetve a hasonló tanulmányutak programját folytatni kell, hogy egymás tapasztalatait megosztva fejlődhessenek.