Skip to main content

A himnuszéneklés kapcsán intéz beadványt a Kovászna megyei prefektushoz az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezete, a Magyar Polgári Párt Kovászna Megyei Szervezete és az Erdélyi Magyar Néppárt két megyei tanácsosa, amelynek képviselői alá is írták a dokumentumot június 24-én, szerdán Sepsiszentgyörgyön.

foto_Kocsis-B_Janos-rmdszmppemnpsajtotaj-0444

Az ívet magyar nyelven juttatják el a megyei kormány megbízotti hivatalhoz, és arra kérnek mindenkit, hogy július 20-ig minél többen töltsék ki az űrlapot, amelyet a városi RMDSZ irodákban, naponta 8-16 óra között, az MPP megyeszékhelyi irodájában naponta 9-13 óra között lehet igényelni és kitölteni, valamint a két párt színeiben működő polgármesteri hivatalokban és azok tanácsosaitól lehet kérni, de segítenek a történelmi egyházak és civil szervezetek is. A beadványt le lehet adni az említett irodákban, vagy személyesen a prefekturán, illetve letölteni a www.haromszekirmdsz.ro honlapon és email-ben elküldeni a haromszek@rmdsz.ro címre.

A mai sajtótájékoztatón Kulcsár-Terza József, az MPP Kovászna Megyei Szervezetének elnöke elmondta, a prefektus megtámadta a sepsiszentgyörgyi bíróság által a himnuszperben hozott határozatot és alapfokú újratárgyalást kér, amelyet azzal indokolt, hogy az ő álláspontját nem vették figyelembe. A hozzá intézett levélben, hivatkozva a romániai jogszabályra és a bírósági határozatra, magyarázatot kérnek a prefektus ezen reakciójára, hiszen a román törvénykezés jóváhagyja a himnuszok szabad éneklését. „Arra megy ki a játék, hogy a Magyar Polgári Pártot és, ami még súlyosabb a himnuszunkat megalázzák.” Kulcsár kiemelte, az a szándékuk hogy minél többen aláírják a levelet és elvárják, hogy mindenkinek személyesen válaszoljon.

Tamás Sándor, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetnek elnöke szerint eljött az az idő, amikor a magyar politikai szervezetek értelmes ügyekben össze kell fogjanak. „Egyre inkább visszatért a múlt szelleme, és nemcsak nem akarnak újabb jogokat adni a magyar közösségnek, hanem a meglévőket is el akarják venni. Gondolok itt a Székely Mikó Kollégium ügyére, a megye és a székely zászló, valamint a himnusz kérdésére vagy a kovásznai Dr. Benedek Géza szívkórház nevének megváltoztatási szándékára. Ellenünk összehangolt, bukaresti irányultságú támadásról van szó. Ezért együtt, a magyar közösség érdekeit akarjuk érvényesíteni.” Az elnök kihangsúlyozta, a magyar pártok össze kell fogjanak, mert Székelyföldön jövőt csak igenekre lehet építeni. Az elmúlt években bebizonyosodott, hogy jól működik a közös munka, fejlesztési és nemzetpolitikai ügyekben egyaránt.

„Felháborítónak tartom, hogy 2015-ben bármely ország himnuszának eléneklése gondot okoz. Romániában megtehetik, mert hatalmukban áll, de ez nem azt jelenti, hogy övék az ország, ez az ország minden román állampolgáré, beleértve minket is. Nem kérünk mást, mint azt, ami bárhol az Európai Unióban normálisnak számít.”- tette hozzá Tamás Sándor.

Bedő Zoltán, EMNP-és megyei tanácsos meggyőződésének adott hangot, miszerint nemzeti ügyekben össze kell fogjon a magyarság: „A Székelyföldön élők nem engedhetik meg a pártoskodást, hiszen egységben az erő.” Elmondása szerint egy nemzet himnuszánál nincs szebb dolog, s ha azt támadják a magyar nemzetet tapossák.

Az ív letoltheto itt