Skip to main content

Több mint négy héten át zajlott az RMDSZ Háromszéki Nőszervezetének Mosolygó Karácsonyt akciója Háromszéken.

1512582_273266139489026_1885824660_n

„Sikeres akcióként könyveljük el, nyilván mindig vannak, akikhez el lehetett volna még jutni. Erőnkhöz és közel fél éves létezésünkhöz mérten úgy gondolom, hogy jól dolgoztunk. Sikerült mozgósítani az embereket, rengeteg nőt bevonni a gyűjtésbe és eljuttatni 1131 kg gyümölcsöt, 75 zsák ruhát, játékokat, édesség, lekvárt és élelemcsomagokat azokhoz, akik rászorultak. Köszönjük a segítséget azoknak, akik bekapcsolódtak a gyűjtésbe, részt vettek annak szervezésében és azoknak a háromszékieknek, akik készségesen adományoztak” – összegezte az első megmozdulás eredményeit Ájgel Ágnes, az RMDSZ Háromszéki Nőszervezetének elnöke.

Orbaiszéken a Mosolygó Karácsonyt! akció keretében narancsot és almát gyűjtöttek, melyet a kovásznai Boldog Apor Vilmos Gyermekotthonban tartózkodó 50 gyereknek adományoztak. A térségben az RMDSZ iroda mellett a gyűjtésben jeleskedett Zágon község, a közigazgatásilag hozzátartozó Papolc faluval együtt. A két településről több mint 40 nő kapcsolódott be az akció szervezésébe, továbbá a Szabó Kati Óvoda és a Mikes Kelemen Általános Iskola is szervezett gyűjtést. Az összesítés szerint a térségben összesen 135 kg almát és 102,50 kg narancsot sikerült gyűjteni, továbbá a beérkezett pénzadományokból 40 db gyümölcsbefőttet is vásároltak.

Sepsiszentgyögyön számos akció zajlott. Az RMDSZ irodában összesen több mint 350 kilogramm gyümölcsöt hoztak az adományozók. A Bertis üzletekben elhelyezett kosarak tartalmából 68 csomagot állítottak össze és jutattak el a 80 éven felüli egyedülálló, kis jövedelmű időseknek. 37 cipősdobozos szeretetajándékot készítettek a Polgármesteri Hivatal alkalmazottai, amelyből 21 csomag a Borvíz utcai Koldus és Királyfi otthonba került, 16 pedig az örkői Néri Szent Fülöp iskolában tanuló lányokhoz, akik rendszeresen részt vesznek azokon a beszélgetéseken, amelyet a nőszövetség kezdeményezett számukra.

A Bertis és a Diószegi cégek  segítségével  20, sok gyerekes családnak sikerült összeállítani gazdag élelmiszer, édesség, kalács, kenyér és gyümölcs csomagot, az éjszakai szállón tartózkodó 50 főnek pedig kalácsot adományoztak. Összesen 225 személyt sikerült megörvendeztetni.

Kézdiszéken nem csak a gyűjtés alkalmával találkoztak a nők. Beszélgettek és a muffin készítés és dekorálás fortélyait is elsajátították szakember segítségével az ünnepek előtt. Emellett gyűjtöttek 128 kg narancsot, 65 kg almát, 75 db csokoládét és 75 zsák játékot es ruhát. Ezzel boldogabbá tették több mint 120 gyerek és 20 idős karácsonyát, akik az almási, nyujtódi és sárfalvi családi házakban laknak, vagy a Dévai Szent Ferenc Alapítvány által működtetett almási, esztelneki Szent Rita napköziotthonokban, a kézdiszentléleki P. Bartók Albert napköziotthonokban és a Szent Klára Öregotthonban élnek.

Sepsiszéken Sepsibükszádon és Sepsibodokon zajlott gyűjtés a helyi Polgármesteri Hivatalokban. Az itt összegyűlt 80 kg almával és 20 kg naranccsal az oltszemi 6-os számú elhelyezési központban 50 gyereket örvendeztettek meg.

Az erdővidéki gyűjtés eredményeit, a közel 300 kilogramm gyümölcs egy részét a baróti Közösségi Komplexumba szállították, amelyhez négy szolgáltatás is tartozik: a nappali központ, a rehabilitációs központ, a fogyatékkal élő gyerekek rezidenciális központja, valamint a családi ház, és a hivatásos nevelőszülőknél elhelyezett, a szociális rendszerhez tartozó gyerekek. Így a komplexum közel 100 gyereket foglalkoztat, akik részesülhettek alma és narancs adományból. A nagyajtai és bölöni adományok pedig a nyolc hivatásos nevelőszülőhöz kerültek.

A nőszervezet tagjai szeretnék rendszeressé tenni a karácsonyihoz hasonló gyűjtést, amelynek keretén belül nemcsak a szeretet ünnepén látogatnák és ajándékoznák meg a rászorulókat, hanem évközben is.