Skip to main content

120 ezer székelyföldi szavazattal járult hozza a Romániai Magyar Demokrata Szövetség a magyarországi országgyűlési választások sikeréhez. Háromszéken több mint 150 fős csapat dolgozott azért, hogy Kovászna megye magyar állampolgárait tájékoztassák és biztonságosan eljuttassák a levélszavazatukat a csíkszeredai főkonzulátusra.

foto_Kocsis-B-Janos

A magyarországi országgyűlési választások kiértékelése kapcsán Tamás Sándor, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének elnöke a szombaton tartott kiértékelőn elmondta: „Úgy lett, ahogy ezt korábban nemcsak megjósoltuk, hanem ahogy a szívünk is akarta. Hozzájárultunk ahhoz, hogy Orbán Viktor és csapata nyugodt körülmények között folytathassa a munkáját, a mi szavazatainkkal billentettük át ismét, mint négy évvel ezelőtt, a FIDESZ – KDNP kétharmados parlamenti többségét. Az a lelki elégtétel is teljesült, hogy Zsigmond Barna Pál barátunkat, Magyarország volt csíkszeredai főkonzulját gyakorlatilag a mi szavazataink segítették hozzá, hogy országgyűlési képviselői mandátumot nyerjen. Éppen ezért Székelyföld budapesti főkonzuljává neveztük ki.”

Az elnök kiemelte, „feladatot is szeretnének adni” Zsigmond Barna Pálnak, és nyilván mindazoknak, akik foglalkoznak az elkövetkező időszakban nemzetpolitikával, Erdély és Székelyföld ügyével egyaránt. „Ilyen ügy a Székelyföld-Budapest kapcsolatot jelentő, Corona és a Hargita járatok korszerűsítése, ezeken a vonalakon ugyanis a kocsiknak megfogyatkozott a száma, lecsökkentve ezáltal a helyek számát is. Kovászna, Hargita és Maros megye közös beadványban kéri, hogy változtassanak ezen a helyzeten, a cél érdekében aláírásokat is gyűjtünk a térségben. Tájékoztattuk Orbán Viktor miniszterelnök urat és a MÁV vezérigazgatóját, arra kérve őket, hogy az Erdély fő ütőerén áthaladó vonatjáratok ésszerű korszerűsítésére találjanak megoldást, hiszen nagyon sok erdélyi utazik azokon, nemcsak egyetemisták és üzletemberek, hanem magyarországi turisták is igénybe veszik a Sepsiszentgyörgy–Csíkszereda–Gyergyó–Marosvásárhely–Kolozsvár–Budapest útvonalat érintő járatot” – hangsúlyozta az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének elnöke.

A választások kapcsán Tamás Sándor még kiemelte, a levélszavazási módszer további finomításokra szorul, hiszen négy évvel ezelőtt 25 százalék érvénytelen szavazat volt, az idén pedig 15 százalék. Ennek egyik oka, hogy olyan szavazatokat is érvénytelennek vettek, amelyeken a leragasztott szalag elszíneződött, de egyébként a kitöltött szavazólap megfelelt volna az előírásoknak, tehát érdemes lenne újraelemezni az erre vonatkozó szabályozásokat.