Skip to main content

A gazdasági közegben tapasztalt szakemberek is helyet kapnak a sepsiszentgyörgyi RMDSZ helyi tanácsos-jelölti listáján. A szeptember 27-ei választáson Ferenczy Ágnes és Debreczeni László közgazdászok is indulnak. Antal Árpád polgármester szerint a következő évtizedben a vállalkozói szférának annyira meg kell erősödnie, hogy Sepsiszentgyörgy gazdasági centrum legyen Székelyföldön.

DSC_8956_Sajtotajekoztato_2020.09.02_Kristo-Gothard Hunor

Második sajtótájékoztatóján Antal Árpád polgármester két olyan RMDSZ-es tanácsos-jelöltet mutatott be, akik a gazdaság területén dolgoznak. Ferenczy Ágnes 2020 óta tagja az RMDSZ-nek, a Romániai Magyar Üzleti Egyesület (RMÜE) ügyvezető igazgatója. Kolozsváron tanult, majd 7 évet élt az Egyesült Államokban – ott szerzett mesteri diplomát vállalkozástan és pénzügy szakon. „Életem legnagyobb kihívása volt, de rengeteget tanultam, amit itthon tudok kamatoztatni. Nagy szükség van arra például, hogy bővítsük Sepsiszentgyörgy kapcsolati hálóját a gazdasági rendszerben, akár a nemzetközi szférában is, hiszen rengeteg olyan minta van, amit eltanulhatunk és itthon is gyakorlatba ültethetünk” – fogalmazott. A tanácsos-jelölt úgy véli, meg kell őrizni, sőt, magasabb szintre kell fejleszteni Sepsiszentgyörgy gyermek- és állatbarát jellegét, tovább kell bővíteni a minőségi szórakozási lehetőségek tárházát, illetve hatalmas lehetőséget lát a különleges gasztronómiai élményekben is, amelyek révén a város felkerülhet a világ gasztronómiai térképére.

Debreczeni László közgazdász, adószakértő, 2012 óta tagja az RMDSZ-nek, és ugyancsak 8 éve helyi tanácsos – a gazdasági bizottság elnöke. „A legkiemelkedőbb megvalósításaink a Minimis-programjaink, a csekély összegű támogatási programok. Jelen pillanatban Sepsiszentgyörgyön 2 Minimis program működik, és további hármat indítunk el – ezek már a versenytanácsnál vannak, amint visszaküldik őket, jóváhagyjuk és kiírjuk a pályázatokat”. Debreczeni szerint a két új Minimis-csomag révén mintegy 3 millió euróval fogják támogatni a városban működő és létrejövő kis- és közepes vállalkozásokat. „A közgazdaság az én területem, azonban az elmúlt 8 évben meg kellett tanulnom, hogy a közösségépítés nem a közgazdaság szabályai szerint történik. Feleslegesnek tűnhet sok beruházás, de ma már egyértelműen látszik, hogy az aktív sport- és kulturális élet visszahat a gazdaságra és a helyi vállalkozókat segíti” – szögezte le.

A polgármester szerint ahhoz, hogy a gazdasági mutatókat fennebb tornásszák Sepsiszentgyörgyön, kellenek közpolitikai elképzelések, tervek. „Életem tíz legnehezebb döntéseinek egyike az volt, amikor a sepsiszentgyörgyi ingatlanadót megnöveltük. Felmértük, hogy a szentgyörgyi ingatlanadó-fizetők 72 százaléka nem helyi érdekeltségű cég, így a megtermelt nyereséget elviszik innen és nem fordítják vissza a városba, a közösség számára. Sok időbe telt, amíg elmagyaráztuk, hogy a helyiek nem veszítenek ezzel az intézkedéssel, hiszen a nagy multiknak fel sem tűnik, hogy nagyobb adót kell fizetniük, míg a helyi vállalkozások visszaigényelhették a különbözetet, vagy többet is akár. Így tudott a város 3 és fél millió eurót a közösségbe fektetni. Ezt a pénzt nem elvitték tőlünk, hanem ebből a pénzből valósítottunk meg számtalan dolgot. Minél több forrással rendelkezik az önkormányzat, annál több problémát tud megoldani” – magyarázta.

A polgármester úgy véli, bár az önkormányzat befolyása a gazdaságra korlátozott mértékű, ha mindenki tudatosítja Sepsiszentgyörgyön, hogy az önkormányzat figyel a cégekre és egyre több programot indít, ami a vállalkozókat segíti, akkor olyan folyamatok indulnak el, amelyek újabbakat generálnak. „Amikor a Sepsi Arénát a kukoricás közepébe építettük, sokan adtak hangot nemtetszésüknek. De ha nem lenne az aréna, nem lenne ma mellette egy stadion. Ha nem lenne aréna és stadion, nem épülne velük szemben sportegyetem – és így tovább. Az önkormányzat feladata tehát, hogy megteremtse a legendát: elindítson egy folyamatot. Annak idején azt mondtuk: legyen Sepsiszentgyörgy Székelyföld kulturális fővárosa. Akkor ez nem volt így, de ennek igazságát ma már senki nem kérdőjelezi meg. Azt szeretnénk, hogy ugyanígy legyen ez a gazdasággal is: Sepsiszentgyörgy legyen gazdasági centrum Székelyföldön”.

Az elmúlt években radikálisan átalakult a vállalkozói struktúra, és ezáltal a mentalitás is megváltozott Sepsiszentgyörgyön. „Számos cég tűnt el, amelynek nem volt a városhoz, a közösséghez hozzáadott értéke, de számos valamikori kis vállalkozás nőtt nagyra, és ők a kultúrát, a sportot is támogatják, sőt, bizonyos infrastrukturális beruházásokhoz is hozzájárulnak. Így lesznek a nehéz döntéseknek pozitív hozadékai” – összegzett a polgármester.

A tanácsos-jelöltek bemutatását folytatják jövő héten.