Skip to main content

A szavazási tanácsadásban, valamint a borítékok csíkszeredai Főkonzulátusra való eljuttatásában segít az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezete. A magyarországi országgyűlési választásokkal kapcsolatos tudnivalókról tartott sajtótájékoztatót Tamás Sándor, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének elnöke, és Antal Árpád, a sepsiszentgyörgyi RMDSZ elnöke.

foto_Kocsis-B_Janos-sajtotajmovrmdsz-6316.[1]

Tamás Sándor: „a magyarországi országgyűlési választásra jogosult külhoni állampolgárok a napokban postai úton kapják meg a választási íveket, amelyek kitöltésében és a csíkszeredai Főkonzulátusra való eljuttatásában segít az RMDSZ. A háromszéki négy városi RMDSZ iroda munkatársai mellett a vidéki tisztségviselők is tájékoztatást nyújtanak. A városokban naponta 9 és 16 óra között, április 4-én pedig este 10 óráig adhatják le a borítékokat az érdeklődők, vidéken pedig április 4-én déli 12 óráig, a helyi RMDSZ elnököknél, polgármestereknél.”

Az elnök hozzátette: „azt szeretnénk, hogy minél több magyar állampolgár voksoljon. Elvi kérdés ez, hisz az elmúlt huszonöt évben mindenkit arra biztattunk, hogy éljen a demokrácia eszközeivel, ezen belül a szavazati jogával. Akkor, amikor olyan lehetőség nyílt, hogy magyar állampolgárok lehetünk, nemcsak érzelmi, hanem praktikus szempontból is szeretnénk hozzájárulni és élni azokkal a jogokkal, amelyek a magyar állampolgársággal járnak. Az a célunk, hogy minél inkább bele tudjunk szólni a magyarországi közéletbe, mert a magyar nemzet része vagyunk, olyan döntéseket hoznak a magyar parlamentben, amelyek nemzetpolitikai szempontból fontosak számunkra.”

Antal Árpád, a sepsiszentgyörgyi RMDSZ elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy azok, akik postán szeretnék feladni a magyarországi választásokra a szavazólapot, tartsák szem előtt azt, hogy a posta tíz nap alatt kézbesíti a leveleket. Ezért arra kérik a választópolgárokat, hogy amennyiben biztosak akarnak lenni abban, hogy a levelek időben megérkeznek a Nemzeti Választási Irodához, bízzák a szavazólapokat tartalmazó leveleket valamelyik helyi szervezetre, az RMDSZ-re, az MPP-re vagy a Demokrácia Központokra.

Antal azt is leszögezte: „fontos, hogy minél többen szavazzunk és az is, hogy minél több érvényes szavazat legyen. Azzal, hogy mi Romániában és Magyarországon egyaránt szavazatra jogosultak vagyunk és élünk is ezzel a joggal, azt bizonyítjuk, hogy mi egy speciális státusú népcsoport vagyunk.”A sajtótájékoztatón, újságírói kérdésre

Tamás Sándor elmondta, hogy ő a Fidesz-KDNP szövetségre szavaz, nem csak azért, mert két évtizedes személyes-baráti kapcsolat fűzi több vezető magyarországi politikushoz, hanem azért is, mert a FIDESZ-KDNP nemcsak napirendre tűzte a nemzetpolitikai kérdéseket, hanem sokat közülük meg is valósított.