Skip to main content

A közösségi összefogás érzése és ereje, az önzetlen segítségnyújtás jellemezte azt a két jótékonysági koncertet, amelyet Mága Zoltán és zenekara adott Kovásznán és Kézdivásárhelyen az RMDSZ Nőszervezetének társzervezésében.

foto_Kocsis-B_Janos-Jotekonysagi_Maga_Zoltan_koncert_Kezdivasarhelyen-6049

A háromszéki közösség két nemes célt segített a támogatói szelvények megvásárlásával és a további adományokkal: a súlyos balesetet szenvedett kovásznai Khell Zsombor Attila gyógyulását 12.700 lejjel, valamint a kézdivásárhelyi székhelyű, speciális bánásmódot igénylő felnőttek számára tervezett nappali központ létrehozását 16.000 lejjel.
Mága Zoltán: Itthon vagyok Erdélyben

Csodálatos zenei élményt nyújtott november 4-én és 5-én a klasszikus, valamint virtuóz darabokat, film betétdalokat, és magyar nótákat felvonultató koncert. Mága Zoltán hegedűművész a 100 templomi jótékonysági koncertjének repertoárjában olyan darabokat is hallhatott a háromszéki közönség, amelyeket a világ nagy színpadain játszott. A felemelő koncertet vastapssal és közös énekléssel jutalmazta a közönség.

A Liszt Ferenc-díjas művész második alkalommal indította útjára a száz állomásos ökumenikus jótékonysági misszióját, hogy magyar embereken segítsenek Magyarországon és az egész Kárpát-medencében. Ezidáig tehetséges gyerekeken, óvodásokon és iskolásokon, rászoruló felnőtteken, beteg gyerekeken segítettek, de már templomok felújításáért is megszólalt a hegedű.

A Príma Primissima-díjas hegedűművész megköszönve a fogadtatást a 200 éves kovásznai belvárosi református templomban tartott jótékonysági hangversenyén elmondta: „Itt, Erdélyországban büszkeség magyarnak lenni, látni azt, hogy Kovásznán is az emberekben elevenen él a történelem, őrzik a kultúrát, a nyelvet, a hagyományokat, és mindazokat az értékeket, amelyek identitást adnak nemzetünknek.”

A rendezvénynek otthont adó református templom lelkipásztora, Balog Zoltán, a Kézdi-Orbai Református Egyházmegye esperese köszöntőjében kiemelte, a teltház egyértelműen bizonyítja, hogy milyen hatással van Mága Zoltán a Kovászna megyei emberekre.

„Isten azért teremtette a zenét, hogy szavak nélkül is tudjunk imádkozni. Azt hiszem ez a koncert a lelkünkig szólt” – éreztette a hangverseny hatását Ájgel Ágnes, az RMDSZ Háromszéki Nőszervezetének elnöke. „Az elmúlt években a közösségépítés mellett számos olyan programot is szerveztünk, amely során különböző ügyeket próbáltunk segíteni. Egybecseng célunk megvalósításával Mága Zoltán hegedűművész 100 templomi jótékonysági koncertsorozata is, amelyen megmutatkozott, hogy mit jelent a közösségépítés, mit jelent az összefogás ereje. Köszönjük azoknak, akik időt szakítottak és eljöttek egy jó ügyet szolgálni. Hatalmas élmény volt megtapasztalni az együvé tartozás erejét. Minél több ilyen pillanat kellene az életünkbe. Ezért dolgozunk.”

Ez a közös szándék mutatkozott meg Khell Zsombor Attila gyógyulásának segítését illetően is. A koncert támogatói szelvényeiből és az adományokból származó összeget a hangverseny végén át is adták édesanyjának, Khell Évának, aki meghatódva, könnyeivel küzdve mondott köszönetet Mága Zoltánnak és zenekarának, a nőszervezetnek, valamint a város közösségének a jóságukért, önzetlenségükért.

Kovászna város nevében Gyerő József polgármester mondott köszönetet: „A hangszerek hangján, a zene élménye által egy ritmusra hangolta a dallamokat, a szíveink rezdülését és ezen harmónia által tudjuk üzenni Zsombornak azt, hogy tartson ki, az élet szép, azt hogy van remény és a közösség mellette van. Azt hiszem, hogy ez a legfontosabb üzenete a mai estnek.”

Igaz magyar embereknek játszott

„Örvendezzetek az Úrban, ti igazak, a hívekhez illik a dicséret. Dicsérjétek az Urat, citerával, tízhúrú hárfával zengjetek neki! Énekeljetek neki új éneket, pengessetek lantot lelkesen ujjongva. Mert az Úr szava igaz, és minden cselekedete hűséges” – köszöntötte az egybegyűlteket Beder Imre, református lelkész.

foto_Kocsis-B_Janos-Jotekonysagi_Maga_Zoltan_koncert_Kezdivasarhelyen-6068

„Az ember értéke nem képességeiben, hanem döntéseiben rejlik. Az, hogy a társadalom elfogadja a sérült, fogyatékkal élő embereket, mindannyiunk közös feladata. Ne másoktól várjuk a megoldást, nézzük meg, hogy mi magunk mit tehetünk, hogy másoknak jobb legyen. Felelősek vagyunk embertársainkért, nem lehetünk közömbösek”— ezekkel a szavakkal üdvözölte Ájgel Ágnes, az RMDSZ Háromszéki Nőszervezetének elnöke azt a közel 1100 jószándékú embert, akik a kézdivásárhelyi belvárosi templomba gyűltek össze Mága Zoltán jótékonysági koncertjére. Elmondta, az eseményen begyűlt adományokat a helyi Pro Pectus Egyesület tervének segítésére fordítják: nappali központ létrehozására a speciális bánásmódot igénylő felnőttek részére. Az adományokat a koncert végén Sütő Mária, az egyesület vezetője vette át.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke Szent László lovagkirály életének, legendájának megjelenítését tartalmazó albummal, kötettel ajándékozta meg a művészt. „Megköszönjük, hogy a tegnap Kovásznán hatszáz, ma pedig itt Kézdivásárhelyen több mint ezer ember lelkében gyújtottak lángot ezzel a csodálatos koncerttel. Azt is köszönjük, hogy különleges tehetségét, idejét, energiáját, vagyonának egy részét az árvák, a szegények, az elesettek megsegítésére fordítja. Ez az egyik legfontosabb értéke az embernek. Ha mindenki ott, ahol él, a munkahelyén, a hivatása közben azt tenné, amit Mága Zoltán, akkor egészen biztos, hogy a magyar nemzet lélekben és vagyonban gyarapodna, több lenne.”

A Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével kitüntetett Mága Zoltán a koncert végén ígéretet tett arra, hogy visszatér és gyerekeivel együtt ad majd koncertet. „Felemelő volt igaz magyar embereknek játszani. Bízom benne, hogy még találkozunk” – fogalmazott.

Mága Zoltán köszöntet mondott Kelemen Hunornak, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnökének, valamint az RMDSZ Nőszervezetének, hogy meghívásukra ismét eljuthatott Erdélybe, és segítségükkel mindenhol zsúfolásig megtelt templomokban adhat koncertet a magyar közönségnek. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma kiemelt támogatásával megvalósuló missziósorozat erdélyi és székelyföldi turnéjának védnökségét Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke vállalta, és az RMDSZ Nőszervezete segíti a koncertek megszervezését. Mága Zoltán 100 templomi koncertsorozata a Budapesti Primarius Szimfonikus Kamara Zenekarral és a Budapesti Gipsy Virtuózokkal folytatódik Erdély városaiban.