Skip to main content

Nyolcvanéves a vajnafalvi református templom, mely alkalomból Otthonunk a templom címmel gyerekfoglalkozásokat és konferenciát szervezett az egyházközség. Az eseményen részt vett Thiesz János képviselőjelölt és Olosz Gergely szenátorjelölt.

vajnafalva

A konferencia megnyitóján Orbán Lajos tiszteletes köszöntötte az egybegyűlteket, majd Orbán Judit lelkipásztor a templom építésének történetét ismertette az érdeklődőkkel. A templom tervezőjének, Debreceni Lászlónak az életútjáról és munkásságáról Gazda József beszélt. A marosvásárhelyi születésű építész, kiváló műszaki rajzoló Kós Károly stílusához hasonló grafikákat készített, mindezek mellett számos felmérést készített a műépítészeti kincsekről. Az előadás során elhangzott, hogy Debreceni Lászlót Kós Károlyhoz hasonlóan egy cél vezetett: tanult emberként megismerje kulturális örökségét és tovább éltesse ezt tudásával. Gazda József után Zorkóczy Zenóbia színművész alkalomhoz illő összeállítást adott elő, majd Kiss Béla tiszteletbeli prezsbiter a templomépítés utáni gyülekezet történetébe avatta be az egybegyűlteket. A sepsiszentgyörgyi Gyöngyvirág utcai templom építéséről Domokos Ferenc főgondnok tartott előadást, majd a felszólalóknak Orbán Lajos lelkipásztor emléklapokat nyújtott át.

Őszi termésnap Dálnokon

A dálnoki önkormányzat szombaton őszi termésnapot szervezett a kultúrotthon udvarán. Az első alkalommal megrendezett eseményen a helyi termelők mutatkoztak be portékájukkal, egymás mellett kínálva a gabona-, zöldség- és gyümölcsféléket, valamint a küönféle lekvárokat és süteményeket. A rendezvényen kicsik és nagyok egyaránt képviseltették magukat: a megnyitót követően a lelkes szakácsok nekiláthattak a bográcsban készült ételek elkészítéséhez, majd az érdeklődők megtekinthették az óvodások és iskolások Őszi termés nevű rajzkiállítását. A délutáni órákban ügyességi vetélkedőkre (favágás, íjászat, szülő-gyerek vetélkedő) került sor, a szervezők kulturális műsorról is gondoskodtak: a templomban fellépett a dálnoki Harmónia kamarakórus, a bodoki vegyeskar, valamint a sepsiszentgyörgyi férfidalárda.

Bartók Ede Ottó polgármester elmondása szerint a dálnoki napok megszervezése után merült fel termésnap megrendezésének az ötlete, mely lehetőséget nyújt a helyieknek az egyéves munka gyümölcsének a bemutatására, hiszen a település lakóinak nagy része mezőgazdasággal foglalkozik. Az esemény sikerességére való tekintettel jövőben újra megszervezik a termelők ünnepét egy még gazdagabb programkínálattal.

Olosz Gergely kézdiszéki szenátorjelölt és Fejér László képviselőjelölt megkóstolta a kiállított mezőgazdasági termékeket, a háziasan készített finomságokat, a pityókás házikenyeret, a csülkös paszulyfőzeléket és a vadpörköltet, és közben elbeszélgettek a helybeliekkel. Olosz Gergely elmondta: a fáradtságot és verejtéket követelő munkának Dálnokon látszik a gyümölcse. „94 éves nagymamám azt mesélte, még fiatal volt, amikor ilyen szárazság sújtotta vidékünket. De a székely ember akkor sem fordult el az Istentől, hanem csendben imádkozva kérte a kegyelmet, adott annak, akinek még kevesebb volt, segített annak, aki erre rászorult, mert a székelyt ez tartotta össze. Az összefogás az egyik legnagyobb erény”- mondta a szenátorjelölt, aki a nagyapáinkhoz hasonló összefogásra kérte a jelenlevőket a megmaradás és közösségépítés érdekében. A dálnoki őszi termésnap mulatsággal ért véget.