Skip to main content

További öt új polgármesterjelöltjét mutatta be az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezete. A csütörtöki sajtótájékoztatón Jénáki Csongor (Lemhény), Tăraș Silviu (Kökös), Kanyó Antal (Nagyborosnyó), Marti István (Dálnok) és Jancsó Ernő (Gidófalva) ismertették elképzeléseiket.

foto_Kocsis_B_Janos-RMDSZ_sajtotajekoztato_2020_09_03-7020

Az önállóvá vált községekről beszélve az elnök felvezetőként elmondta, Dálnok jó példája annak, hogy miként lehet 15 év alatt egy újraalakult községet fejleszteni, és közösségi életet lehelni bele. „Egy közösség léte nem könyvelési kérdés, hanem lelki kérdés. Minden új község bebizonyította az elmúlt 10-15 évben, hogy élni akar. Fejlődött az infrastruktúra és a közösségi élet.

Marti István, Dálnok polgármesterjelöltje hét éve tanácsosként, idén januártól pedig megbízott elöljáróként végzi a napi teendőket. Ez idő alatt számos területrendezési munkálatot bonyolítottak le: 670 méter kerítést tettek az iskola köré, szépítették a Dózsa György-parkot, hidakat és játszóteret építettek, az iskolába éppen most vezetik a vizet. A Csernátonnal közös, több mint egymillió euró értékű pályázat révén folytatják a községben a csatornázási munkálatokat, emellett befejezik a vízhálózat maradék tíz százalékának a kiépítését. Felújítják többek között a régi óvodát, kibetonozzák a bekötőút melletti sáncot, és leaszfaltozzák a mellékutcákat. „Igyekszem segítségére lenni az embereknek, és megalkotni azt a jó hangulatot környezetemben, ami nemcsak a kellemes, de a sikeres munkavégzésre is garancia lehet. Akarnunk kell jobbnak lenni és ezért tenni is kell, kitartó munkával, szorgalommal és odafigyeléssel! Ez esetben nem fog elmaradni a siker és községünk látványos fejlődése sem” – fogalmazott.

„Oda kell menni, ahova az embert a szíve húzza” – emelte ki Jénáki Csongor, aki 15 év külföldi munkavállalás után döntött úgy, az egészségügyben szerzett tapasztalatai, a különböző nyelvek tanulása, a más kultúra és a vidékfejlesztés terén szerzett tapasztalata segíteni fogja abban, hogy szülőföldjén, Lemhényben dolgozzon és teremtsen otthont nemcsak a szűk családja, de tágabb közössége részére is. Itthon szeretné csapatával gyakorlatba ültetni a más régiókban, például Dél-Tirolban jól bevált elveket és elképzeléseket. „Az elmúlt években folyamatosan szemmel tartottam a község fejlődését. Nemcsak utakban és hidakban gondolkozom, hanem olyan célkitűzésekben, amelyek a közösséget is megszólítják, a mezőgazdaság mellett az oktatás, kultúra, és a turizmus felkarolásán. Terveim közt szerepel egy dél-tiroli község és Lemhény között testvérkapcsolat kialakítása. Egy élhetőbb községet akarok.”

Kökösben, a fele-fele arányú román-magyar közösség egyaránt támogatta az RMDSZ jelöltjét. Tăraș Silviu alpolgármester két éve megbízott elöljáróként vezeti a községet. „Tudom, hogy mire vállalkoztam. Vannak folyamatban levő munkálatok, az idén elkezdett, 17 millió lej összértékű csatornahálózat kiépítése és a 2 millió lej értékű pályázat, amiből az iskolát újítjuk fel.” Meglátása szerint a polgármesterség nemcsak a nagy befektetésekről szól. Fontos összetevője a közösségépítés, hogy az emberek otthon érezzék magukat, valamint jó kapcsolatok kialakítása és fenntartása a helyi civil szervezetekkel és egyházakkal. Átgondolt, hosszú távú stratégiában gondolkoznak, melyben fontos szerepet kap az oktatás minőségének javítása, az összevont osztályok felszámolása. „Olyan erős szálakat akarunk kialakítani a gyerekekben, amelyek kötődést jelentenek a településhez.” Hozzátette: nagyobb figyelmet fordítanak az idősebb generációra, ezért egy nappali központot hoznak létre számukra.

Nagyborosnyón a magyar-magyar összefogás jegyében az EMSZ az RMDSZ jelöltjét támogatja. Kanyó Antal, jelenlegi alpolgármester a további munkára vállalkozik a község fejlesztése érdekében. A megyei önkormányzat támogatásával számtalan beruházás valósult meg a község területén. Amíg nincs stabil községvezetés, hosszú távú fejlesztés sincs. Sajnos a sok herce-hurcának a következményeit az emberek szenvedik el – reflektált a helyi politikai csatározásokra Tamás Sándor megyei elnök.

Nagyborosnyó polgármesterjelöltje elmondta, előre kell lépni, csak a közös munkában és együtt gondolkodásban látja a fejlődést, ami községükre nagyon ráfér, hiszen nincsenek aszfaltozott mellékutcák, kiépített víz- és csatornarendszer, a középületek elhanyagolt állapotuk miatt szégyenfoltjai a településeknek. Ezen kívánnak változtatni.

Gidófalván Jancsó Ernő megbízott polgármester vállalkozik az elkezdett munka folytatására. A tavasszal megtartott előválasztás eredményei is azt igazolják, hogy a helyiek többsége támogatja a két évtizedes önkormányzati tapasztalattal rendelkező alpolgármestert. A kiépített infrastruktúra, a felújított középületek és a közhangulat azt igazolják, hogy a község jó irányba halad. A jelölt, fiatal többségű csapatával azon fog dolgozni, hogy a szükséges fejlesztések mellett egy olyan községgé formálják Gidófalvát, ahová a fiatalok szívesen térhetnek haza, ahol jó kapcsolat van a helyi tanács, az egyházak, az iskola és a civil kezdeményezések között.