Skip to main content

Baróton mutatták be Erdővidék 2030 címmel a térség fejlesztéséről szóló programot, amely a vidék oktatását, infrastruktúráját, turizmusát és gazdaságát érintő fejlesztésekről szól. Az Erdővidék Múzeuma udvarán, szerdán ismertetett projekt kapcsán együttműködési megállapodást írtak alá a megyei és erdővidéki önkormányzatok vezetői, vállalva, hogy azon dolgoznak az elkövetkezőkben is, hogy összehangoltan fejlesszék a térséget, jobb életkörülményeket biztosítsanak minden erdővidéki lakosnak.

foto_Kocsis_B_Janos-Erdovidek_2030-2621

Tamás Sándor, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének elnöke részleteiben ismertette a programot, amely valójában egy jól végiggondolt fejlesztési terv. A Potsa József Megyefejlesztési Tervnek része az Erdővidék 2030, amely a beruházások mellett a térség belső értékeit, lelkét is meg kívánja mutatni. A megyei önkormányzat a helyi tanácsokkal együttműködve fejlesztéseket eszközöl, viszont tartalommal, lélekkel és munkával csak a helyiekkel közösen lehet igazán életre hívni.

Tamás Sándor elmondta, a program Erdővidék út-, víz- és csatornahálózatának kiépítése mellett, az egészségügyi rendszer fejlesztéséről, a turizmusban rejlő gazdasági lehetőségek kiaknázásáról, az agrárium támogatásáról, a minőségi oktatásról szól. Támogatják a közösségerősítő, identitásmegőrző kezdeményezéseket. Szorgalmazzák, hogy minden településen készüljön helyi értéktár, amely az adott közösség számára fontos helyi értékeket, hagyományokat gyűjti össze. Emellett továbbra is számítanak a fiatalok munkájára. Kezdeményezni fogják, hogy a Háromszéki Ifjúsági Tanács égisze alatt minden településen legyen fiatalokat tömörítő, működő szervezet. Az általuk megfogalmazott igényekre, célkitűzésekre támogatást nyújtanak.

Nyolc évvel ezelőtt a baróti közösség az új kezdet mellett döntött, fogalmazott Lázár Kiss Barna András, Barót polgármestere megköszönve ezúttal is a bizalmat. „A munka eredménye jól látszik. A korábbi városvezetéshez képest ma nincs cirkusz és van aszfalt. Partnerséget kerestünk és ajánlottunk mindenkinek, aki Barótért tenni akart. Ma, térségünkbe zajlik a megye legnagyobb infrastrukturális fejlesztése, van megoldás a víz- és szennyvízhálózat kiépítésére, kimozdítottuk a holtpontról az új iskola ügyét, amely szemmel láthatóan épül, megnyitjuk a térség turisztikai információs irodáját, bővítjük a sportolási és szabadidős lehetőségeket. Egyszóval megteremtettük a biztos alapokat a további építkezésre, és minden adott, hogy Barót egy élhető, hosszútávon fejleszthető város legyen. Ma ez a politikai közösség, az RMDSZ képes helyi, megyei és országos szinten továbbra is összehangoltan dolgozni, minden települést fejleszteni.”

Balázsi Dénes, Bardoc polgármestere az erővidéki polgármesterek nevében köszöntötte az egybegyűlteket. A húsz éve községvezetőként dolgozó elöljáró kiemelte, az elért eredmények, nem személyes siker, hanem egy csapat munkáját dicséri. Arra biztatta jelölttársait, ennek mentén gondolkodjanak és tervezzenek az elkövetkezőkben is. Válasszák az összefogást a széthúzás helyett.

„Nem azt kell keresnünk, ami széthúz bennünket, hanem azt, ami összetart. Erre van szükségünk nekünk, nőknek, ez működtet bennünket, de ez viszi előre a családjainkat és ez a magatartás építi Erdővidéket, a közösségeinket is. Fontosak az életkörülményeket javító megvalósítások, örülünk, hogy végre összefogott fejlesztések indulnak a térségben, de ma a hitet is kell erősíteni, azt is visszaadni az erdővidéki embereknek. Mert a hit előre visz minket, az mozgat, az ad erőt, motivációt, ez által tudjuk magunkat a jövő felé húzni. Ha nincsen hitünk, akkor nem egy konkrét cél felé igyekszünk minden erőnkből, csak sodródunk és malmozunk” – emelte ki felszólalásában Csog Gyöngyi, az RMDSZ Baróti Nőszervezetének képviselője, arra kérve az erdővidéki önkormányzati vezetőket, hogy legyenek partnerek ebben a munkában és támogassák a nőszervezet tevékenységét. Erdővidéken két településen működik ez a kezdeményezés, amelyet kiterjesztenének a többi községre is a közösségükért tenni akaró hölgyek bevonásával.

Az RMDSZ-nek köszönhetően Baróton és erdővidék településein van csapat, van vízió, akarat és tudás, de ugyanakkor van erő is megvalósítani az elképzeléseket, emelte ki Váncza Tibor, az RMDSZ Erdővidéki Szervezetének elnöke a precedens értékű kezdeményezés kapcsán. „Csupán a helyieken múlik, hogy a fejlesztés útját vagy a bizonytalanságot választják. Ma nem elég jó pályázatot írni, azt meg is kell valósítani, ma nem elég szépen beszélni, hanem fel kell tűrni az ing ujját és dolgozni kell. Ezek megvalósításához pedig politikai erő szükséges. Láthattuk, hogy mire vitte a függetlenek üres ígéretei Vargyas községet 4 év alatt. Nem szeretném ezt a sorsot Barótnak és egyetlen erdővidéki községnek sem” – fogalmazott.

Az Erdővidék 2030-as fejlesztési tervnek egyik fontos részét képezik a fiatalok. A baróti önkormányzat fiatal tanácsosjelöltje Ráduly Antal Róbert felszólalásában kiemelte, a program többek között az itthon maradásukat szolgálja. Ebben a munkában kívánnak ők is feladatot vállalni. „Szülővárosom, egy sokkal fontosabb pozíciót fog betölteni a következő időszakban, hiszen Barót nemcsak egy térségi város, hanem Erdővidék fővárosa. Az előttünk álló évek meghatározóak lesznek. Jómagam szülővárásom és Erdővidék mellett döntöttem, mert a jövő itthon van.”

Az esemény végén Tamás Sándor, Lázár Kiss Barna András és Váncza Tibor látták el kézjegyükkel az egyezményt. A rendezvényt Borbáth Szilveszter, a Fölszállott a páva 2018-as versenyén az énekes szólisták és énekegyüttesek kategória fődíjasának énekei színesítették.