Skip to main content

Az egerpataki malomban őrölték össze október 29-én azt a 2500 kilogramm búzát, amelyet a háromszéki gazdák ajánlottak fel gyermekotthonoknak, jótékonysági szervezeteknek a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program keretében.

2020_10_29_liszt_foto_Kelemen_Lehel_web 74

A Kovászna megyei gazdák mellett a hagyományos székely székek, székelyföldi települések és magánszemélyek, valamint a Székely Gazdaszervezet is társult a programhoz. A felajánlásokból őrölt liszt egy részét a Dévai Szent Ferenc Alapítványnak és a Tündérkert Székely Nagycsaládosok Egyesületének ajándékozzák, másik felét Hargita és Maros megyei rászorulókhoz juttatják el.

Dombora Lehel, Réty község polgármestere örömét fejezte ki, hogy ennek a Kárpát-medencét átfogó programnak a térképére a mai nappal Egerpatak és ezáltal a község is felkerült. „Nemes kezdeményezés, amelynek részesei lehetünk, örülünk, hogy szülőföldünk termése jótékonysági célokat szolgál. Fontos, hogy a ma megőrölt liszt, a gazdák erőfeszítése emlékeztet minket a nemzeti összetartozásra. Akár egy búzaszem, akár egy jó gondolat, egy baráti szó is minden nap eszünkbe kell juttassa, hogy mi ehhez a nemzethez tartozunk, kötelességünk életben tartani és erősíteni” – fogalmazott.

Székelyföld társadalmának az alapját képezik a gazdák, nemcsak számbeli sokaságuk, hanem eredményes és példaértékű munkájuk révén is – emelte ki beszédében Tamás Sándor, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének elnöke. Hozzátette: „A Magyarok Kenyere program a Kárpát-medencei magyar gazdatársadalom önzetlen, segítő szándékú összefogása. Hiszen, ha egy búzaszemet elvetünk még nem lesz termés belőle, de 15 millió szemből jó termés lesz, sok liszt és kenyér, elsősorban a rászorulóknak, nehéz sorsú gyerekeknek, családoknak és az őket segítő szervezeteknek. Emellett szülőföldünk terményeiből idén száz tonnát – burgonyát, zöldséget, búzát – fordítanak jótékonysági célra a székelyföldi gazdák.”

2020_10_29_liszt_foto_Kelemen_Lehel_web 77

A program megszervezésének egyik mozgatórugója Könczei Csaba a háromszéki gazdák RMDSZ-es parlamenti képviselőjelöltje, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője. „Sikerült egy olyan programot elindítani, amely kihangsúlyozza és kimutatja a székelyföldi, háromszéki gazdák összefogásának erejét. Az itteni emberek lelkiismeretesek és igényük van arra, hogy együtt dolgozzanak” – fogalmazott, arra biztatva a gazdákat, hogy minél többen vegyenek részt ebben a felemelő programban, ajánljanak fel terményeikből a rászorulóknak. Meggyőződése, hogy az összefogás ereje ez alkalommal is megmutatkozik.

Becze István, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke elmondta, ahogy a csernátoni búzaösszeöntés alkalmával is tapasztalható volt, Kovászna, Hargita és Maros megye egymásra számítva, partnerekként dolgoznak együtt. Kiemelve a szövetkezeti rendszer fontosságát rávilágított arra, hogy elengedhetetlen, hogy ne csak a termelésben, hanem a feldolgozásban és értékesítésben is segítsenek a gazdáknak.

Gergely István, a Magyarok Kenyere Alapítvány kuratóriumának erdélyi képviselője már a 80-as években felvállalta az erdélyi, nehézsorsú magyar gyerekek megsegítését többek közt a Csibész Alapítvány révén. Átvéve az adományt megköszönte a gazdák önzetlenségét, hogy a szükséget szenvedők asztalára tesznek abból, amiért verejtékesen megdolgoztak. „Legyen sok magyar gazda, hogy a 15 millió búzaszem sokszorozódjon, hogy magyar ember, aki ezen a világon él, ne szenvedjen hiányt.” Elmondta, a Magyarok Kenyeréből a világ diaszpórájában élő magyaroknak is juttatnak, akik nem feltétlenül szorultak rá, de lelkiekben éheznek.

Jó helyre került az adomány a Tündérkert Székely Nagycsaládosok Egyesületéhez is, biztosította a gazdákat dr. Fülöp Csaba, az egyesület vezetője, hiszen több mint hetven rászoruló nagycsaládot tartanak számon Székelyföld-szerte.

Módi Kóréh Sándor egerpataki molnár díjmentesen vállalta a 2500 kilogramm búza megőrlését a több mint két évtizede működő üzemében. A legjobb kezekbe került a búza: miután beöntik a gabonát a garatba, felviszik a kannás felvonókkal a rostára, ezt követően a koptatóra, majd végig megy a tisztító rendszeren, és 24 óra pihentetés után fognak csak neki a gondosan előkészített gabona őrlésének a svájci gyártmányú gépsoron. A frissen őrölt lisztet Dezső László egerpataki lelkész áldotta meg. Az eseményen továbbá Peter Janka Aranyosi Ervin: Összefogás című versét szavalta el.