Skip to main content

Orvosi szolgálati lakások építését kezdeményezte a baróti önkormányzat, amelyet a Studium Prospero Alapítvány és a megyei önkormányzat támogatásával szeretne megvalósítani.

foto_Kocsis_B_Janos-orvosi_szolgalati_lakasok_Baroton-2477

Sokat fejlődött az egészségügyi rendszer Baróton. A bezárástól mentették meg az egészségügyi központot és ma már korszerű ellátás és felszereltség várja a betegeket. Ezt segítette elő a hatszázezer eurós eszközvásárlás is, amit az önkormányzat pályázat útján biztosított. Lázár Kiss Barna András polgármester szerint nagy szükség van az orvosi lakásokra, ami jelentősen fog segíteni abban, hogy haza jöjjenek az erdővidéki fiatal orvosok és itthon is maradjanak.

A baróti egészségügyi központ udvarán a témában tartott szerdai munkamegbeszélésen dr. Vass Levente, orvos, az RMDSZ maros megyei parlamenti képviselője, a Studium Prospero Alapítvány elnöke elmondta, Erdély-szerte több településen, köztük Sepsiszentgyörgyön is építettek orvosi lakásokat, az elkövetkezőkben pedig Baróton van erre közösségi igény és fejlődési trend. A magyar kormány által finanszírozott program a szülőföldön való megmaradás támogatását tűzte ki célul. Erdővidéken nagyon fontos, hogy az emberek itt helyben kapjanak ellátást. A kórház, a modern egészségügyi ellátás, a járóbetegrendelés fejlesztése meghatározó. Ez nagyon fontos most, amikor a családorvosok 30 százaléka nyugdíjba fog menni körülbelül öt év alatt, így elengedhetetlen, hogy a kórház a családorvosi ellátást is a lehető legjobban támogassa. A szolgálati lakások pedig ezt a folyamatot segítik, emelte ki a képviselő.

Tamás Sándor, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének elnöke elmondta: „Az elmúlt tíz évben nemcsak megmentettük, hanem fejlesztettük is a baróti kórházat, korszerű mentő- valamint tűzoltóállomást létesítettünk. A polgármesteri hivatalnak és a kórház menedzsmentjének köszönhetően pedig ez idő alatt több orvos jött Barótra. Továbbra is együttműködünk, támogatjuk az orvosi szolgálati lakások építését, hogy ezt a jó irányba tartó folyamatot tartani tudjuk az erdővidéki emberek érdekében.”

„Büszke vagyok arra, hogy a baróti kórházban dolgozom” – fogalmazott dr. Lozsádi Botond orvosigazgató. Javítottuk az erdővidéki emberek alapellátását és folyamatban van, hogy még pár kolléga társuljon hozzánk. Jelenleg 13 szakorvos és 3, szerződéses alapon bedolgozó szakember tevékenykedik a kórházban, akiknek szükségük lenne a szolgálati lakásra. Örvendetes, hogy egyre nagyobb igény mutatkozik arra az egészségügyben dolgozók körében, hogy hazajöjjenek. Az összefogás ez alkalommal is azt a célt szolgálja, hogy az erdővidéki betegek itthon kapjanak szakszerű ellátást és ne egy távoli kórházba kényszerüljenek elmenni” – fogalmazott a szakember.

A Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetőjét Ágoston László, a baróti kórház egykori vezetője gratulált és további támogatásáról biztosította az egészségügyi központ működtetőit. Kiemelte, fontos, hogy egy összetartó, együtt gondolkodó csapat legyen egy intézmény élén. Ez a baróti kórházon is meglátszik.