Skip to main content

A magyar államalapítás ünnepén Háromszék 26 településének legmagasabb pontján egyszerre lobbannak fel az őrtüzek augusztus 20-án, péntek este 9 órakor.

rtz

„A háromszéki települések határában meggyújtott őrtüzek az egységes magyar nemzethez való tartozást jelentik. Augusztus 20-án az esti órákban felragyogó fények jelzik, hogy a Kárpát-medence legdélkeletibb tájegységén, Háromszéken itthon vagyunk, és ezen a napon is együtt dobban a szívünk a Szent István által megalapított magyar haza más vidékein élőkkel, hiszen közös a múltunk, a jelenünk és egy a jövőnk” – emelte ki az esemény kapcsán Tamás Sándor, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének elnöke. Az elnök arra biztat minden Kovászna megyei fiatalt és időst, hogy vegyenek részt a helyi közösségek és egyben Székelyföld ünnepén.

Az őrtüzeket este kilenc órakor gyújtják meg a megye következő településein: Árkoson a Sepsiszentgyörgy felőli falubejáratnál, Nagybaconban a Szárazajtai-tetőn, Bereckben a Martonos-Bereck közötti antennánál, Bölönben a Kisligeten, Alsócsernátonban a Kalacs hegyen, Felsőcsernátonban a Cserefarok tetőn, Ikafalván a Paphegyen, Albisban a Dálnok-tetőn, Dálnokon az Akasztófa gyepjén, Esztelneken az Újmező-tetőn, Gelencén a Nádika-tetőn, Gidófalván Angyalos végében, Illyefalván a Fenyőskarikán, Kézdialmáson az Avastetőn, Kézdiszentkereszten a Butu-tetőn, Kökösben a Feketeügy partján, Maksán az Óriáspince-tetőn, Mikóújfaluban a focipálya mellett, Nagyborosnyón az egykori Barompiac helyszínén, Rétyen a Dobolyka-tetőn, Sepsibodokon a Bodoki-havason, Torján a Cserefarok-tetőn, Uzon községben a bikfalvi Zákány-alján, Vargyason a Borvíz-tetőn, Zabolán pedig a Halom-tetőn (Tatár-tető). A kézdiszentléleki Perkőn, a Szent István tiszteletére szentelt kápolnánál a tűzijátékot követően 22 órakor gyújtják meg az őrtüzet.