Skip to main content

Fellobbant a láng Székelyföld és egyben az ezeréves határ legkeletibb pontján, az 1390 méter magas Lipse­-tetőn is.

12182914_1078420342217309_2739732637068235809_o

Annak ellenére, hogy a magaslaton hideg szél fújt, és már délután hatalmas felhő ereszkedett le, közel 150-en vettek részt az eseményen. Bár a hegytetőt csak terepjáróval vagy gyalog lehet megközelíteni, mégis sokan jöttek nem csak Bereckből, Ozsdoláról és Kézdivásárhelyről, hanem Budapestről is. Jelen volt többek között Lomniczi Gergely, az Országos Erdészeti Egyesület főtitkára és 5 fős küldöttsége is.

„Erdély természeti értékeit jöttünk megismerni a XV. Erdészeti Szakkonferenciára Tatrangra. Külön öröm, hogy emellett emberi és a történelmi értékekkel is találkozhattunk az őrtüzek gyújtásakor a Lipse-tetőn. A felhő borította hegytetőn, a szeles, hideg estén nemcsak a tűz, hanem az összegyűlt emberek barátsága is meleget adott. Az esemény hangulata segített átérezni ezer év történelmét, ami mindannyiunk közös története” – fogalmazott Lomniczi Gergely.

Az eseményen részt vett Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke is, aki azt nyilatkozta, hogy: „Attól, hogy kivilágítottuk Székelyföld határát, holnap reggel még nem lesz területi autonómia, de kiteljesedik egy olyan mozgalom, amely nem csak néhány politikusnak az ügye, hanem az egész társadalomé. És ez a legfontosabb: egyre több ember érzi, úgy, hogy Székelyföld ügye az ő személyes ügye is. Egyre többen gondoljuk úgy, hogy olyan lesz az életünk, amilyenné tesszük, mert ha nem mi fogjuk irányítani saját életünket, akkor azt valaki más fogja megtenni. Márpedig mi a saját szájunk íze szerint szeretnénk szülőföldünkön, Székelyföldön élni.” – mondta.

Az összegyűltek Beder Imre, kézdivásárhelyi református lelkész irányításával, este 7 órakor elénekelték a magyar- és székelyhimnuszt. Ezután Dimény György megyei tanácsos, a berecki magánerdészeti hivatal vezetője minden jelenlévőt megkínált jófajta szilvapálinkával, kenyérrel, szalonnával.

Háromszéken 19 községben 41 helyen, közel tíz ezren vettek részt a rendezvényeken, mindannyian az egységes Székelyföld megjelenítése érdekében gyújtottak őrtüzeket.