Skip to main content

Megvannak a végleges megyei eredmények Kovászna megyében is. A megyei tanácselnökök listáján a leadott 94 803 szavazatból az RMDSZ jelöltje, Tamás Sándor 53 752 szavazatot (56,7%) szervezett meg, ez által újabb négy érve mandátumot szerezve. Őt követte a néppárt részéről Nemes Előd 10 770 szavazattal (11,4%), a Nemzeti Liberális Párt színeiben induló Obreja Marius-Lucian 9 249 (9,8%) és az MPP jelöltje, Kulcsár Terza József György 8 663 (9,1%). A Kö¬zösségért Polgári Egyesülettől (ACPC) Neagovici Gheorghe Constantin 5 241 szavazattal (5,53%), a Diaconescu néppárt (PP-DD) jelöltje Ciornobreve Vasile 4 238 voksot (4,47%), a Nagy Románia párttól (PRM) Agrigoroei Gica 2 020 szavazatot (2,13%) és a zöld párti jelölt, Ballasy András-Ignác pedig 870 szavazatot (0,92%) szerzett.

A megyei tanácsosi lista összetétele markánsan változik, ugyanis a 30 tanácsosi helyből az RMDSZ 18, az EMNP 4, az MPP 3, míg a szociáldemokrata párt (PSD) 3 és a nemzeti liberálisok (PNL) 2 tanácsost állítanak.

Tamás Sándor megyei tanácselnök az eredmények bejelentése kapcsán az eredményváró rendezvényen a következő történetet mondta el: Bem József mellett az 1848-as csatákban szolgált egy Dembinszky nevű tábornok is, aki egy nehéz csata után bement a felcserhez, hogy gyógyírt kérjen sebeire, fáradalmaira. „Tábornok úr, az ön bajára egy gyógyszer van: a Győzelem!” – válaszolt a felcser. Tamás Sándor még hozzátette: „Háromszék minden magyar városában fölényesen nyertünk. Az eredmény nem volt kétséges Sepsiszentgyörgyön és Kovásznán, ahol most kétharmados tanácsi többségünk is van. A frontváros Kézdivásárhely volt, amelyet simán megnyertünk. Bokor Tibor és a helyi tanácsosok segítségével rendet teremtünk. Ugyanez érvényes Barótra is, ahol Lázár Kiss Barna és csapata nyert. Őszintén jól esik az, hogy nem sörrel, nem miccsel, nem csúszópénzzel nyertünk, hanem az eddig elvégzett munkánk eredményeivel. Kiemelném Előpatakot, amely Erdély szinten is különleges, ahol 9,9 százalékos magyarsággal is nyertünk! Ott ahol összefogtunk, ahol tisztességes munkát végeztek a kollégák ott volt eredmény. Hídvégen, ahol a magyarok aránya 35 százalék és Zágonban, ahol 48 százalék magyar közösség van, román és magyar ellenjelöltekkel szemben is fölényesen nyertünk! Úgy érzem a megyei tanácsban építő jellegű munkának láthatunk neki széleskörű RMDSZ többséggel.”

A vasárnapi egyértelmű győzelem következtében az RMDSZ Kovászna megyében 35 polgármesteri tisztséget szerzett meg, a megyében lévő négy magyar város mindenikét megnyerte. Továbbá az 543 össztanácsosi tisztségből 302 tudhat magáénak.