Skip to main content

Láthatóan elégedettebbek Barót, Kézdivásárhely, Kovászna és Sepsiszentgyörgy lakói – derült ki a háromszéki RMDSZ által megrendelt felmérésből. Az elmúlt év novembere és decembere során folytatott konzultáció eredményeit a megyeszéken ismertette Barna Gergő és Kiss Tamás szociológus, valamint Antal Árpád András és Tamás Sándor helyi, illetve megyei elnök.

VAR_4421 rmdsz sajtotajekoztato_vargyasi

A négy magyar többségű városban összesen 10 219 személyt kérdeztek a magyar állampolgárság igénylésével kapcsolatban, illetve a helyi, közigazgatás témaköréről. Tamás Sándor területi elnök elmondta: „A Kovászna megyei magyar városok felnőttkorú lakosságának 42%-a igényelte és kapta meg a magyar állampolgárságot, ugyanakkor a megkérdezettek további 12%-a lesz magyar állampolgár az elkövetkező néhány hónapban. Ez a szám jelentősen magasabb az erdélyi átlagnál. A megkérdezettek közül abszolút többségben vannak, akik szerint az elmúlt 3 évben pozitív változáson ment át a település fejlődése, ezt leginkább Sepsiszentgyörgyön látja így a majdnem 6 ezer megkérdezett.”

A magyar honosítást kérelmezőkkel kapcsolatban Barna Gergő elmondta: jellemzően a fiatal, képzett és mobilisebb réteg az, aki már igényelte a második állampolgárságot is. A válaszadók azon 41,9%-a, aki már magyar állampolgár, arra a kérdésre, hogy miért tartja fontosnak az állampolgárságot, a nemzeti  identitásbéli vonatkozást (88%), illetve a külföldi utazás megkönnyítését (30%) nevezte meg oknak.

Antal Árpád András rámutatott: „Amikor a honosításra vonatkozó törvényt elfogadták, természetesen üdvözöltük a kezdeményezést, ugyanakkor azt is elmondtuk, hogy a magyar kormánynak tenni kell annak érdekében is, hogy az erdélyi magyarok a szülőföldjükön maradjanak, itthon képzeljék el a jövőjüket. Ezekből a kísérő programokból továbbra is hiány van. Fogalmaztunk meg konkrét javaslatokat is: a Növekedési Hitelprogram, amely a kis- és középvállalkozókat célozza sikeres, komoly munkahelyteremtő szerepe van, segíti a helyi érdekeltségű vállalkozásokat. Azt szeretnénk elérni, hogy ezeket terjesszék ki azokra a határon túli vállalkozásokra is, amelyeknek a tulajdonosi struktúrájában, egy bizonyos százalékban magyar állampolgárok is vannak. Ha van, teszem azt Sepsiszentgyörgyön egy kft, amelynek a tulajdonosa magyar állampolgár, az nagyon kedvezményes kamat mellett kaphasson hitelt.”

A második tömbből kiderült: a megkérdezett sepsiszentgyörgyiek 88 százaléka, a kovásznaiak 81 százaléka, a kézdivásárhelyiek 60 százaléka, a barótiak 59 százaléka ítéli meg úgy, hogy a város fejlődött az elmúlt 3 év során. A válaszadók leginkább a munkalehetőségekkel, valamint az egészségügyi szolgáltatások színvonalával elégedetlenek. Az utóbbiról Antal Árpád elmondta: sem a polgármesterek, sem a megyei tanács nem tehet sokat az egészségügy országosan jellemző problémái ellen. Az adatok elemzése után a polgármester leszögezte, Kovászna megyében nem a munkahelyek mennyiségével, hanem a fizetések mértékével elégedetlenek a polgárok, hiszen a munkanélküliségi mutatók szerint a megye az országos középmezőnyben található. „A fizetésekkel soha sem leszek megelégedve” – utalt Antal Árpád az alacsony bérezésre: elmondása szerint a nemsokára megnyíló sepsiszentgyörgyi ipari park ezen is változtathat, hiszen jelen pillanatban 4 cég érkezésére számítanak, ami az év végére 6 vállalatig is felmehet. A polgármester közepes méretű beruházókra számít, akik pusztán jelenlétükkel is felviszik a béreket – a megbízható munkaerőt meg is kell fizessék, mind az újonnan érkezők, mind a városi munkaerőpiacot eddig meghatározó vállalatok.