Skip to main content

A Centenárium évében valóságos boszorkányüldözés zajlik nemzeti szimbólumaink ellen, az elmúlt 24 órában Sepsiszentgyörgy és Kézdivásárhely polgármesterét bírságolta meg öt-ötezer lejre a Kovászna megyei prefektus, arra hivatkozva, hogy más ország zászlóját csakis a román lobogó kíséretében lehet közterületen elhelyezni.

Szentgyorgy_fotoVargyasiLevente 3

„Nem tudnak annyi bírságot kiszabni, mint amennyien tudunk ünnepelni. Ilyen ellenséges közhangulatban indul az idei nemzeti ünnepünk, éppen azért arra kérjük a háromszéki embereket, hogy minél nagyobb létszámban vegyünk részt a március 15-ei ünnepségeken. Mutassuk meg, hogy nem tudnak megfélemlíteni, ragaszkodunk nemzeti jelképeinkhez, identitásunkhoz, ünnepeinkhez. Mutassuk meg, hogy nem engedünk a negyvennyolcból!” – fordult a háromszékiekhez Tamás Sándor, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének elnöke.

Sepsiszentgyörgy esetében 24 órát szabtak meg, hogy a prefektúra felszólításának eleget tegyen a város vezetője, és bevonja a magyar zászlókat, de végül alig húsz óra elteltével már meg is kapta a bírságot. A döntés ellen Antal Árpád polgármester fellebbezést nyújtott be arra hivatkozva, hogy az 1.157/21.11.2001-es kormányhatározat értelmében, azok a nemzeti kisebbségek, amelyek rendelkeznek országos szintű szervezettel/egyesülettel, saját rendezvényeiken használhatják a saját jelképeiket is. Ez történt Sepsiszentgyörgyön: az erdélyi magyar közösség a magyar forradalom és szabadságharc kitörésének 170. évfordulójának megünneplésére készül, a városközpontot magyar nemzeti színű szalagokkal, a Főteret magyar nemzeti zászlóval, illetve néhány utcát kokárdával díszítettek. Az említett szimbólumok egyike sem Magyarország hivatalos zászlója, ugyanis a magyar nemzeti zászló nem azonos Magyarország zászlójával. „170 éve ünnepeljük március 15-öt Erdélyben, Székelyföldön. 1989 óta minden évben kihelyezzük a nemzeti szimbólumokat. Úgy tűnik, hogy idén, a centenárium évében egyesek még ezt a jogunkat is elvitatnák” – hangsúlyozta Antal Árpád, arra buzdítva a sepsiszentgyörgyieket, hogy minél többen jöjjenek ki a főtérre ünnepelni. Sepsiszentgyörgyön az idei március 15-i rendezvény vendége és díszszónoka dr. Lázár János, Magyarország Miniszterelnökségét vezető miniszter, az ő fogadására, kizárólag hivatalos látogatásának napján, vagyis március 15-én fogják kitűzni Románia zászlója mellé Magyarország zászlóját.

Kézdivásárhely esetében a bírságot egyből kiszabta a prefektúra, Bokor Tibor polgármester megtámadja a döntést, a bírság kapcsán pedig a következőképpen fogalmazott: „Elegünk van abból, hogy mindig kettős a mérce. Úgy látszik, a Centenárium évében kemény év elé nézünk. A sepsiszentgyörgyi önkormányzat után Kézdivásárhely is elnyerte „méltó” büntetését, amiért nem tett román zászlót a magyar mellé. Ami azért érdekes, mert tíz évre visszamenőleg ugyan azokkal a zászlókkal, ugyanazokat a helyeket díszítjük fel március 15-én. Ezek a szimbólumaink, ragaszkodunk hozzájuk, és nem adjuk semmiért őket! A magyar szabadság ünnepén jogunk van szívünk szerint, érzésünk szerint ünnepelni. (…) És nekünk a Centenárium évében is magyar a szívünk, és mi a Centenárium évében is tiszteljük azokat, akikkel együtt élünk. Kölcsönös tisztelet, ez lenne a kulcsszó. 100 év után is nagy kérés… Mindezek ellenére, Kézdivásárhely önkormányzata ki szokta helyezni a román zászlót a Gábor Áron szobor mellé, a központi ünnepség idejére. Tettük ezt 10 évvel ezelőtt is, tesszük ezt holnap is.”