Skip to main content

Készen állnak a Székelyek Nagy Menetelésére

Codrin Munteanu és Dumitru Marinescu Kovászna megyei prefektusok által az elmúlt időszakban tett feljelentésekről, valamint a Székelyek Nagy Meneteléséről tartott sajtótájékoztatót Tamás Sándor, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének elnöke és Antal Árpád, az RMDSZ Sepsiszentgyörgyi Szervezetének elnöke október 24-én, csütörtökön az RMDSZ sepsiszentgyörgyi székházában.

foto_Kocsis_B_Janos-sajtotajtsaa-5318

A sajtótájékoztatón elsősorban az összegyűjtött felszólítások és bírósági eljárások kerültek terítékre, amelyeket az elmúlt másfél évben Codrin Munteanu és Dumitru Marinescu perefektusok indítottak kizárólag a székely szimbólumok és az anyanyelvhasználat ellen Kovászna megyében. A megbeszélésen az ezekből összeállított listát számszerűsítette Tamás Sándor, mellyel elmondása szerint eleget tettek a miniszterelnök és a miniszterelnök helyettes kérésének.

A sajtótájékoztatón Tamás Sándor az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének elnöke az észlelt ellentmondásoknak adott hangot: „Addig amíg a miniszterelnök szeretné, hogy az RMDSZ-el jó viszonyt ápoljanak országos politikai szinten, addig a kormány megyei megbízottja, megbízottjai azon munkálkodnak, hogy folyamatos feszültséget keltsenek a románok és magyarok között, valamint Székelyföld és a kormány között. Az említett periódusban 48 pert és felszólítást jegyeztünk, ebből Dumitru Marinescu ideje alatt huszonötöt számoltunk”, közölte az elnök, aki ezek közül példaként kettőt emelt ki: a bodoki erdei út román és magyar nyelvű feliratának egymás mellett való elhelyezéséért, valamint a megyei önkormányzat három nyelvű fejléces papírjáért tett feljelentéseket, mely utóbbi esetében az angol nyelv nem jelent gondot csupán a magyar.

Tamás Sándor kifejtette: „a prefektusnak azzal kellene foglalkoznia, hogy hány megyei út javítására hozott pénzt a megyébe, hogy a megyét képviselje a kormánynál és megoldja a problémákat, ahelyett, hogy nevetséges kérdésekkel foglalkozik. Meg van a jó szándék Victor Ponta miniszterelnökben, hogy a Románia Magyar Demokrata Szövetséggel a viszonyt normalizálják, ehez képes vannak olyan körök Bukarestben és a megyében is, amelyeknek az az érdekük, hogy ne legyen jó kapcsolat. Nekünk az az érdekünk, hogy jó viszony legyen! Szeretnénk tisztelni ezt a kormányt, azt az országot, amelyben élünk, de ez azt is jelenti, hogy a mindenkori kormány és az ország vezetői is tiszteljék a székelyeket.”

Nagy szolgálatot tesznek a székelység ügyének azok, akik folymatosan a székelyeket támadják, jelentette ki Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere, annak a figyelmeztető jegyzőkönyvnek kapcsán, melyet a Kovászna megyei prefektus hivatalától kapott. A jegyzőkönyvben arra figyelmeztetik a polgármestert, hogy kötelessége minden hivatalos rendezvényen viselnie a román trikolórt. Az átiratban felhívják a figyelmét arra, hogy 2500 -tól 5000 lejig terjedő büntetéssel sújtható, amennyiben továbbra sem viseli.

„Elképesztőnek találom azt, hogy vannak, akik azt gondolják, hogy erőszakkal rá tudnak bennnüket arra venni, hogy tiszteljük, szeressük ezt az országot. Várom, hogy visszavonják majd a polgármesteri mandátumomat, azért, mert március 15-én nem viseltem a pódiumon a román zászlót. ” nyilatkozta Antal.

A Székelyek Nagy Menetelése kapcsán elhangzott, hogy az előkészületek már a vége fele közelednek. Tamás Sándor elnök elmondása szerint több esetben egyeztettek az RMDSZ, MPP megyei vezetőivel és az SZNT országos és megyei vezetőivel közösen, ahol a mozgósító kampányukat leosztották településekre, személyekre. A megyéből minden magyar lakta településről szervezetten is részt vesznek az emberek, ebbe segíttek be még a református és katolikus egyházak képviselői, polgármesterek, tanácsosok, helyi szervezetek is. A Hargita megyei illetékesekkel is történtek egyeztetések, ők vonattal és személyautókkal érkeznek ezer-ezerkétszázan Kökösbe, Kézdivásárhelyre és a rétyi keresztúthoz.

Antal Árpád polgármester felhívást intézett a sepsiszentgyörgyiekhez, aki arra kéri a város lakosságát, hogy minél többen vegyenek részt az október 27.-i Székelyek Nagy Menetelésén.

„Aki egy kicsit is szereti Székelyföldet, akinek egy kicsit is számít a gyermekei, unokái jövője, az jöjjön el, és meneteljen az autonóm székelyföldi régióért. Jöjjenek el a családdal, a barátokkal, meneteljünk együtt a jövőnkért. Az idő is kedvez majd, a Jóisten velünk van. És ha Isten velünk, kicsoda ellenünk?”

A háromszéki RMDSZ 150 román és 50 darab angol nyelvű táblával indul a menetelésre, 2000 kis méretű, valamint négy darab 250 méter hosszú, két méter széles székely zászlóval, melyekkel a megye négy pontján, Kökösben, Bereckben, a rétyi keresztútnál és Kézdivásárhelyen indulnak el a csoportok. A rendezvényhez minden jóváhagyás meg van a hatóságoktól.

„Önmagunkat nem kell semmiről meggyőznünk, ezért nem is készítettünk magyar táblákat. Nagyon fontos azonban, hogy a románoknak és a nemzetközi közvéleménynek világosan elmondjuk, hogy miért menetelünk, ezért készültek a román és angol nyelvű táblák.” – mondta Antal, aki azt is elmondta, hogy a menetelés egy pozitív hangvételű demonstráció lesz, ahol reményeik szerint nem lesznek sem magyar sem román szélsőségesek.