Skip to main content

Újabb RMDSZ-es tanácsos-jelöltek mutatkoztak be Sepsiszentgyörgyön

Pályaválasztás, egészséges életmód, mozgás, a lakónegyedek rendezése – többek között azok a területek, amelyeken dolgoztak, és amelyekért szeptember 27-e után is tenni kívánnak az RMDSZ sepsiszentgyörgyi önkormányzati képviselői. Kondor Ágota és Magyarósi Imola folytatná a munkát, Vargha Fruzsina pedig frissen hazaköltözött szentgyörgyiként szeretne tenni a város-, illetve közösségépítésért.

DSC_0189_Sajtotajekoztato_2020.09.09_Kristo-Gothard Hunor

Antal Árpád polgármester és Tóth Csaba alpolgármester újabb három tanácsos-jelöltet mutatott be, akik az RMDSZ színeiben indulnak a szeptember 27-ei választáson. Kondor Ágota a Székely Mikó Kollégium igazgatója, tanár, mentálhigiénés szakember, és a harmadik mandátumát kezdené el önkormányzati képviselőként. 1990 óta tagja az RMDSZ-nek, az elmúlt 8 évben az egészségügyi, szociális és vallásügyi szakbizottság elnöke volt. „Számomra öröm ezzel a csapattal dolgozni, mert tenni akaró és tenni tudó közösség vesz körül. Az elmúlt közel egy évtizedben sok programot gondoltunk ki és indítottunk el közösen, a minőségi oktatás érezhetően és számszerűsíthetően is prioritásunk volt. Szeretném, ha a munkát folytatnánk és az új álmokat is meg tudnánk valósítani, mert a városunk jövője az ifjúság. Hogy milyenek a mai fiatalok, milyen oktatásban, nevelésben van részük, meghatározza a jövőnket” – fogalmazott a tanácsos-jelölt.

„Igazi zöld politikus: szeret kerékpárral járni és számtalan kezdeményezés gazdája, ami az egészséges életmód népszerűsítését, a lakókörnyezetünket illeti” – mondta a polgármester a 8 éve az önkormányzati képviselőként, az urbanisztikai és az oktatási bizottságok tagjaként tevékenykedő Magyarósi Imoláról. Ő maga számadást készített mindazokról a beruházásokról, amelyek az elmúlt években valósultak meg Sepsiszentgyörgyön. „A központi sétatértől kezdve mozi felújításáig, a Sepsi Arénától az Ipari Parkig számtalan olyan fejlesztési tervet vitattunk meg és hagytunk jóvá, amelyek azóta megvalósultak. A legfontosabb, hogy ezek a beruházások nem öncélúak, és nemcsak, hogy rendezettebbé teszik a környezetünket, hanem további beruházásokat is ösztönöznek” – mutatott rá. Ami kifejezetten szívügye, a lakónegyedek rendezése, illetve a kerékpározással kapcsolatos infrastruktúra bővítése. „Mi is tömbházban lakunk, napi szinten fel-le kell hordoznunk a kerékpárokat. Hollandiában láttam egyszerű, fedett tárolókat, ilyeneket kezdtünk elhelyezni a tömbháznegyedekben – a hét végéig kerül ki a harmadik. Reméljük, szeretik és használják a lakók, és ez is ösztönzi őket arra, hogy biciklivel járjanak”.

Márciusban költözött haza Sepsiszentgyörgyre Vargha Fruzsina, aki Kolozsváron tanult és fiatal felnőtteket, gyerekeket tanított egyetemi évei alatt. Bevallása szerint ismeri a város szépségeit és elrejtett kincseit, és azon fog dolgozni, hogy ezek felszínre kerüljenek. „Soha nem volt kérdés, hogy haza szeretnék költözni, de az elmúlt időszakban ez határozottan eldőlt bennem. A legfontosabb érv pedig, hogy Sepsiszentgyörgyön nincs káosz. Családszerető, családcentrikus embernek tartom magam, és olyan közegben tudom elképzelni a családalapítást, ahol biztonságban tudhatom majd a gyerekeimet” – magyarázta, hozzátéve, hogy azoknak a fiataloknak is segíteni kíván, akik diplomás pályakezdőként költöznek haza és megélhetést keresnek. „Attól, mert külföldön tanulunk, vagy más városban, haza lehet jönni, mert itthon is vannak lehetőségek. Az a célunk, hogy amikor valaki eldönti, hogy hazaköltözik, legyen, ahová bekopogni” – szögezte le.

A tanácsos-jelölteket hallgatva a polgármester úgy fogalmazott: büszke és boldog, amikor olyan személyek jelentkeznek önkormányzati képviselőnek, akik a fiatalok problémáit és igényeit is ismerik. „Szintet akarunk lépni Sepsiszentgyörgyön, és ehhez az is hozzátartozik, hogy legyen meg a bátorságunk foglalkozni olyan kérdésekkel is, amelyek Székelyföldön tabunak számítanak. Az alkoholfogyasztást, a drogproblémákat, a családon belüli erőszakot, a különböző függőségeket sokszor elfogadjuk, bár nem szabadna, mert ezek mögött gyakran vannak elcsúszott családok, tragédiák, nehéz sorsú gyermekek. Ha szintet akarunk lépni, akkor ezekkel a kérdésekkel is foglalkoznunk kell” – mutatott rá a polgármester.

Ami a lakónegyedeket illeti, Antal Árpád úgy fogalmazott: a városszövetet nem lehet átalakítani, az épületeket nem lehet egymástól eltávolítani, hogy beférjen közéjük egy zöldövezet, játszótér, vagy egy kerékpárút, azonban elindítanak egy programot: a városi önkormányzat felvásárolná a több mint tíz évvel ezelőtt Sepsiszentgyörgyön bejegyzett régi autókat, amelyek közterületet foglalnak. „A program picit hasonlít a roncsautó programhoz: a tulajdonosokat 3000 lejes vásárlási utalványokkal támogatjuk, amelyeket a város üzleteiben, kulturális, illetve szabadidős intézményeiben használhatnak fel – reméljük, hogy ezzel is tudjuk támogatni például a kerékpárvásárlást is”.

Tóth Csaba alpolgármester, a városi RMDSZ ügyvezető elnöke a kerékpárutak kapcsán készített számadást: ma 14,5 km bicikliút van Sepsiszentgyörgyön. Év végéig két utcában építenek egy összesen 2 km-es biciklisávot, a következő időszakban pedig 10 km épül az Olt védőgátján, és további 9,5 km más utcákban. „A következő mandátumban megduplázódik a kerékpárutak hossza, és ez hatalmas előrelépés. Közösen kell dolgoznunk azon, hogy össze is kössük ezeket. Szentgyörgynek ebben élen kell járnia: úttörőknek kell lennünk” – szögezte le.