Skip to main content

A tanügyminiszter 2010. évi 4799. számú rendeletének értelmében az első, valamint az újrajavítás utáni román érettségi jegyek közötti 1,50 pontnál nagyobb eltérések esetén, a tanfelügyelőségek kivizsgálják a helyzetet és fegyelmi eljárást indítanak a vétkes javítótanárok ellen. Ezen felül országszinten is kivizsgálást indít és felelősségre vonja a tanügyminisztérium azokat a vétkes tanárokat, akik az idei román érettségin nem megfelelően osztályoztak – áll Valentin Popa tanügyminiszter Benkő Erika képviselőhöz intézett válaszlevelében.

b_benko_erika_kepviselo_kocsisb-1-

Az RMDSZ-es tisztségviselő még júliusban levelet írt az ügyben a tanügyminiszternek a megbotránkozott helyi szülők és tanárok megkeresésére, hiszen Kovászna megyében rengeteg megóvott román érettségi dolgozat esetében jelentős eltérések voltak a jegyek között.

A tanügyminiszter válaszlevelében az áll, hogy az Országos Érettségi Vizsgabizottság figyelembe vette a Kovászna megyei iskolahálózat specifikus jellegét, és ennek megfelelően döntött úgy, hogy Maros, illetve Szilágy megyében javítsák az érettségi dolgozatokat, ahol szintén vannak román és magyar tannyelvű iskolák is. A dolgozatokat pedig azon tanárok értékelhetik, akik részt vettek a tanügyminisztérium által szervezett képzéseken, és a korábbi vizsgaidőszakokban betartották a felmérés megszervezésére, lebonyolítására vonatkozó előírásokat. Őket pedig a megyei érettségi bizottság sorshúzás alapján választja ki a feladatra. A javítóbizottságok összetételének megállapítását követően, a körzeti javító központ elnöke köteles a bizottság összes tagjától írott nyilatkozatot kérni, amelyben a javítótanárok vállalják a felelősséget a jogszabályok betartásáért, és amelyben elismerik, hogy bármilyen kihágás szankciót von maga után.

„Célunk, hogy megakadályozzuk az ideihez hasonló visszaéléseket a magyar diákokkal szemben. Az érettségi vizsga diákok ezreinek életét határozza meg, nem mindegy milyen értékelést kapnak, így elfogadhatatlan, hogy 1, 2, de akár 4 jeggyel is alacsonyabb értékelést kapjon valaki tanári mulasztás miatt. Arra kértük a minisztériumot, hogy minden olyan tanárt vonjanak felelősségre, aki hibát követett el az idei román érettségi dolgozatok javításánál” – fogalmazott Benkő Erika, képviselő.

A tanügyminiszter arról is biztosította a sepsiszentgyörgyi képviselőt, hogy az általuk kidolgozott, a román nyelv gimnáziumban való tanítására vonatkozó speciális tanterveket fokozatosan bevezetik a gyakorlatba a 2017-2018-as tanévtől kezdődően. Ezeknek megfelelően, amint a líceumi oktatásra vonatkozó új kerettanterveket jóváhagyják, a líceumi osztályok számára is specifikus tantervet dolgoznak ki a román nyelv és irodalom tanítására.