Skip to main content

A Román Kosárlabda Szövetség fegyelmi bizottsága klubbonként 500 eurós büntetést szabott ki november 7-én a kolozsvári és a jászvásári sportegyesületeknek a magyarellenes rendbontások miatt.

Sepsi SIC 1

Mint ismeretes október végén csapott össze az Universitatea Cluj és a sepsiszentgyörgyi Sepsi Sic csapata, ahol az egész mérkőzés alatt, több tucat magyarellenes rigmust skandáltak a hazai szurkolók, amelyek közül „ki az országból a magyarokkal”, „Székelyföld román föld” voltak a legenyhébbek. A november 6-i jászvásári mérkőzésen pedig – amely 63-59-es vendéggyőzelemmel zárult – a hazai ultrák magja egy kis székelyzászló-égetéssel próbált megbosszulni, amit csak utolsó pillanatban akadályoztak meg a helyi rendőrség tajgai.

Benkő Erika, képviselőjelölt, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat elnöke elmondta: „Sajnálattal és döbbenettel tapasztaljuk azt, hogy az utóbbi időben újra felerősödtek a magyarellenes hangok a sport területén és aggasztónak tartjuk ezt a tendenciát. Helyesnek tartjuk, hogy a Román Kosárlabda Szövetség pénzbírsággal sújtotta a kolozsvári és jászvásári kosárlabda csapatokat. Ugyanakkor azt gondoljuk, hogy a kiszabott pénzbírság mértéke igen csekély ahhoz a felfokozott magyargyűlölethez képest, melyről az illető csapatok szurkolói tettek bizonyságot. Azt gondoljuk, hogy mind a kosárlabda szövetségnek, mind a klubok vezetőségének, mind a hatóságoknak sokkal erőteljesebben kellene fellépniük a sportrendezvényeken egyre inkább elterjedő idegengyűlölettel szemben. Szervezetünk ezért feljelentést tett a kolozsvári és jászvásári kosárlabdameccseken történt magyarellenes megnyilvánulások esetében az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál.”

Miklós Zoltán, szenátorjelölt, a Sepsi SIC kosárlabda klub elnöke az esetek kapcsán kiemelte: „Felháborítónak tartom, hogy csapatunk folyamatos támadásoknak van kitéve azért, mert székelyföldi magyar csapatként az ország legjobbja. Üdvözlöm a Román Kosárlabda Szövetség döntését, miszerint elmarasztalták és pénzbüntetéssel sújtották a kolozsvári és a jászvásári csapatokat a szurkolók magyarellenes megnyilvánulásai miatt. Reményemet fejezem ki, hogy amennyiben az ehhez hasonló esetek megismétlődnek, a szakszövetség súlyosabb büntetéseket is kiszab. Arra kérem szurkolóinkat, hogy magyarellenes provokációkra ne válaszoljanak.”