Skip to main content

Kézdivásárhelyi fiatalokkal találkoztak az RMDSZ Felső-Háromszéki szenátor- és képviselőjelöltjei

DSC_0052

Közvetlenség, fiatalos gondolkodás, barátságos hangulat jellemezte azt a beszélgetést, amelyet a Háromszéki Ifjúsági Tanács (HÁRIT) szervezett csütörtökön este a kézdivásárhelyi inkubátorházban.

A több mint ötven jelenlevő fiatalt Szöllősi Tamás, a Kézdivásárhelyi Ifjúsági Szervezet vezetője köszöntötte, és adta át a szót az est két meghívottjának, Oltean Csongor HÁRIT-elnöknek, az RMDSZ ifjúsági képviselőjelöltjének, valamint Fejér László Ödön szenátorjelöltnek.

Oltean Csongor képviselőjelölt arra ösztönözte a fiatalokat, hogy mondják el miként ítélik meg a jelenlegi oktatási rendszert, milyen pozitív, illetve negatív észrevételeik vannak a rendszert illetően, azzal a céllal, hogy ezeket összegyűjtsék egy módosító javaslatban, majd törvénytervezetben előterjesszék a következő parlamenti ciklusban. A jelenlevők közül néhányan arra panaszkodtak, hogy a napi 7-8 tanóra annyira kimerítő, hogy gyakorlatilag nem marad energiájuk a sok házi feladat megoldására, mások a szakiskolai oktatásban hiányolják a labor és gyakorlati órákat. Pozitívumként értékelhető, hogy a résztvevők kilencven százaléka itthon képzeli el a jövőjét, itt szeretne élni és családot alapítani.

A felvetett kérdésekre válaszolva Oltean Csongor elmondta: a statisztikák szerint, napjainkban tíz gyerekből négy nem érti, amit tanul vagyis funkcionális analfabéta, ami főként az oktatási rendszernek tudható be. A felsőoktatásban, az egyetemet végzettek közül pedig több mint harminc százalék nem talál munkát magának. Véleménye szerint az oktatási reformot csak úgy lehet hatékonnyá tenni, ha figyelembe veszik az érintettek, jelen esetben a diákok mai igényeit. Mentalitásváltásra van szükség, mind a fiatalok, mind a szülők részéről. Nem kell mindenkinek egyetemi diplomával rendelkezni, nagyon nagy az igény a jó szakemberekre és szakmunkásokra egyaránt.

Fejér László Ödön szenátorjelölt, a kommunista és a demokrácia oktatási rendszerei között állított fel párhuzamot, kiemelve mindkét rendszer pozitívumait és negatívumait. Véleménye szerint nagyon fontos szerep hárul az oktatókra, ők azok, akik fel kell ismerjék, hogy ki milyen pályán érhet el eredményeket. A szenátorjelölt vállalkozásainál azt tapasztalja, hogy egyetemi diploma nélkül is jól érvényesülnek, pontos és minőségi munkát végeznek fiatal alkalmazottai, bérezésük meghaladja a jelenlegi átlagot. Éppen ezért arra bátorít minden fiatalt, hogy ne a trendnek hódoljanak be, akinek már van elképzelése arról, hogy milyen szakmában szeretne dolgozni, vállalja fel azt bátran, merjen álmodni, harcoljon azokért, mert így sikeres lesz mind munkájában, mind az életben.