Skip to main content

Csütörtökön a Román Posta kézbesítette az első levélcsomagokat, amelyek a magyarországi országgyűlési választáson leadható szavazólapokat tartalmazzák.

szavazas 1

A szavazólaphoz tartozó azonosító nyilatkozat kitöltésében, valamint a levélszavazat biztonságos célba juttatásában megyeszerte segítenek a Romániai Magyar Demokrata Szövetség irodái, munkatársai és önkéntesei. A magyar állampolgárokat arra kérik, április 6-ig juttassák el a szavazatukat tartalmazó, lezárt borítékot a vidéki települések felelőseihez vagy április 7-ig az RMDSZ irodákba, hogy időben el lehessen küldeni Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusára.

A szavazás mindenkinek magánügy, az RMDSZ munkatársai csak a nyilatkozat kitöltésében nyújtanak segítséget, a szavazásban nem, ugyanakkor a lezárt levélszavazatokat összegyűjtik és biztonságos körülmények között eljuttatják a konzulátusra. „Nyilván mi nem mondhatjuk meg senkinek, hogy kit válasszon, azt viszont elmondom, hogy én az Orbán Viktor által vezetett FIDESZ-KDNP listára fogok szavazni. Ha valaki megkérdez, hogy mit tanácsolnék neki, hogy kire szavazzon, azt mondanám, hogy tegye ugyanezt, válassza a FIDESZ-KDNP jelöltjeit. A saját véleményemet meg is indokolom: az Orbán-kormány az elmúlt években olyan lényeges politikai döntéseket hozott érdekünkben, amelyek számunkra létkérdések. Mert lehet, hogy Budapesten politikai csatározások témája csak költségvetési tétel, de számunkra létkérdés, hogy a bölcsődétől egyetemig tartó magyar oktatási rendszert építenek és támogatnak évtizedek óta Erdélyben. Hasonlóan létkérdés az év elején elindított Köldökzsinór-program is, amely a határon túli magyarok gyarapodását segíti, támogatja anyagilag. Ugyanúgy létkérdés a magyar kormány által elindított erdélyi gazdaságélénkítő program is. Orbán Viktor és kormánya nem nyilatkozatokkal, hanem konkrét programokkal gondoskodik rólunk” – fogalmazott ennek kapcsán Tamás Sándor, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének elnöke, aki arra buzdította a magyar állampolgársággal rendelkező háromszékieket, éljenek szavazati jogukkal.

Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének négy városi irodája hétfőtől péntekig 8 és 20 óra között, szombaton pedig 8 és 16 óra között tart nyitva.