Skip to main content

Újabb nőszervezet alakult május 9-én, csütörtökön az RMDSZ Háromszéki Szervezetének keretén belül, ez alkalommal a Kovászna Városi Nőszervezet.

Kovaszna

“Ahol aktív szerepet vállalnak a nők a társadalmi életbe, ott tulajdonképpen jobban megy az élet. Sok mindent ugyanúgy tudunk csinálni, mint a férfiak és emellett még van tartalékunk és nagyobb szociális érzékünk arra, hogy egymásra jobban figyeljünk, hogy észrevegyük a szociális problémákat. Úgy gondolom, hogy Kovászna városban rengeteg olyan energia van, amelyet, ha összefogunk, sokat lendíthet a városon, olyan szempontból, hogy élhetőbb legyen.. Éppen ezért örülök, hogy a hölgyek mai jelenlétükkel bizonyítják, hogy szükség van a nőszervezetre.” – mondta el Dr. Tatár Márta, orbaiszéki megyei tanácsos, a Kovászna Városi Nőszervezet alakuló ülésének megnyitóján.

Az ülést vezető Barabás Tünde, az RMDSZ Háromszéki Nőszervezet orbaiszéki alelnöke is köszöntötte a hölgyeket, véleménye szerint a fürdővárosban is megalakuló nőszervezet a tenni akarást, a közösség érdekében való munkálkodást bizonyítja.

Csütörtökön délután a városi Művelődési Házban tartott alakuló ülésen Márton Árpád parlamenti képviselő és Thiesz János, Kovászna város polgármestere is üdvözölte az egybegyűlt hölgyeket. Utóbbi kifejtette, úgy látja, hogy az RMDSZ-nek szüksége van arra, hogy a szervezetbe nőket is tömörítsen, hiszen sokszor szükség van a meglátásukra, véleményükre.

Ájgel Ágnes, az RMDSZ Háromszéki Nőszervezetének elnöke ismertette a szervezet elmúlt fél éves tevékenységeit. Örömét fejezte ki, hogy a zágoni szervezet után Kovásznán is volt igény a nőszervezet megalakítására, amely az
országoshoz hasonlóan azzal a céllal jött létre, hogy a szebbik nem képviselőit egy közösségbe vonzza, és arra sarkalja, hogy közös munkával tegyenek az erdélyi magyarság, szűkebb közösségeiket érintő kérdések és problémák megoldásáért.

Székelyföldnek több kihívásra kell megoldást találni az elkövetkezőkben: meg kell őrizni hagyományait, de ugyanakkor Európához is fel kell zárkóznia. Nem egy könnyű feladat és ebben a nőkre nagy szerep vár. Abban, hogy a gyerekeiket milyen szellemben nevelik és abban is, hogy ők maguk mennyire ismerik, milyen a XXI. századi női szerep. Mindezeket pedig úgy kell beültetni Székelyföldön, hogy közben megőrizzük a sajátosságainkat, hagyományokat. Erre lehetőség lehet a tapasztalatcsere, az, ha megismerjük más országok nőszervezeteit,
működésüket, mert mindebből tanulhatunk valamit – hangzott el a kovásznai ülésen. Bálint Margit, az RMDSZ Nőszervezetének külügyi titkára – aki örömmel köszöntötte a kovásznai hölgyeket – éppen ebben a folyamatban lehet a nők és a szervezet segítségére. Elmondta, őt magát a munkája Brüsszelhez köti, így sikerült kapcsolatot kialakítania az Európai Néppárt Nőszervezetével is. Továbbá segítségére van az RMDSZ Nőszervezet európai szintű kapcsolatainak a kiterjesztésében.

A nők családban, közösségben betöltött szerepét hangsúlyozta Winkler Gyula csütörtök este a kovásznai RMDSZ Nőszervezetének alakuló ülésén. „Ahogy a nőknek fontos szerep jut közösségeink, családjaink életében, úgy az RMDSZ Nőszervezete is fontos a Szövetség tevékenységében, együtt tudunk erősek lenni, együtt tudunk minél szélesebb területen a közösség érdekében dolgozni” – fogalmazott az EP-képviselő, kiemelve, örül annak, hogy nem egy formális szervezkedésről van szó, hanem valós helyi kezdeményezésekből összeálló mozaik, éppen ezért
őszinte támogatója a Nők Szervezetének. Winkler Gyula, Hunyad megyei RMDSZ elnökként reményét fejezte ki, hogy a háromszéki és hunyadi nőszervezetek is ugyanúgy megtalálják a közös hangot, ahogy az ifjúsági és egyházi szervezetek, ugyanis többek között az ilyen együttműködések révén vált gazdaggá és tartalmassá a Székelyföld-szórvány partnerség.

Az összegyűlt hölgyek az alakuló ülés alkalmával Bodó Enikő helyi vállalkozót szavazták meg a városi nőszervezet elnökének, Zágoni Editet ügyvezető elnöknek, míg Demes Éva és Papp Kingának az alelnöki tisztségbe szavaztak bizalmat. Az új csapat lelkesen vág neki a munkának, azt mondják, nem tartanak attól, hogy ne lennének majd ötletek és elképzelések, amelyekkel kitölthetik a nőszervezet napjait Kovásznán.