Skip to main content

A helyi közösség összekovácsolása és tartalmas, sokszínű programok szervezése céljából alakult meg május 28-án az RMDSZ Csernáton Községi Nőszervezete, a helyi Farkas-kúria dísztermében.

_DSC3475

Az egybegyűltek egyöntetűen megválasztották a helyi nőszervezet elnökének Gajdó Szendét és Dimény-Haszmann Orsolya ügyvezető elnököt, akiknek a munkáját négy alelnök segíti: Sylvester Réka (Alsócsernáton), Réti Katalin (Felsőcsernáton), Lukács Eszter Katalin (Albis), valamint Botár Beáta (Ikafalva).

Az eseményen Ájgel Ágnes, az RMDSZ Háromszéki Nőszervezetének vezetője felidézte a kezdeti találkozókat, amelyek alkalmával megfogalmazták a Csernáton községi nők az igényüket a szervezet iránt. Továbbá bemutatót tartott a megyében már működő nőszervezetekről, arról a több mint száz közösségépítő eseményről, amelyet évente lebonyolítanak. „Nagy öröm számunkra, hogy a megyében 18-ik tagszervezetként megalakult az RMDSZ Csernáton Községi Nőszervezete. Azzal a céllal jött létre, hogy közösen gondolkodva és egymás tapasztalataiból tanulva a közösséget erősítse, az értékeket ápolja és továbbadja. Minden nőnek, aki a romániai magyar közösségért tenni akar, itt van a helye közöttünk. Ahogy mi, nők, családunkat összetartjuk otthon, úgy kell közösségünket is összetartanunk szeretettel, munkával, szerepvállalással.”

Az RMDSZ Csernáton Községi Nőszervezetének elnöke, Gajdó Szende rámutatott arra, hogy egy nőszervezetnek a közösség életében teremtő és alkotó munkája van, mely meghatározza és megőrzi azt. „Az RMDSZ Csernáton Községi Nőszervezete alakulásának ötlete, ennek az irányvonalnak az apropóján született meg: tenni valamit egymásért, a községi nőkért, ahol együttes erővel fejlődhetünk, tanulhatunk. Ennek az ötletnek alkotói lettek azok a helyi aktív nők, akik vállalkoztak erre a közös munkára, akikkel tovább gondoltuk a nőszervezet célkitűzéseit, terveit, melyek többek között tematikus előadások, valamint családoknak, gyerekeknek, anyáknak szóló programok szervezésében, karitatív akciókban, könyv, illetve olvasóklub létrehozásában nyilvánul majd meg” – tette hozzá.

Dimény-Haszmann Orsolya, muzeológus, az újonnan megalakult szervezet ügyvezető elnöke beszédében kiemelte: „Többször elgondolkodtam, főleg a járvány időszakában, amikor sokszor kellett egymásnak kitartást kívánnunk a kisebb-nagyobb közösségben, hogy nekünk, nőként, honnan ered a kitartásunk sokrétű teendőinkhez, feladatainkhoz, magán- és közéletben egyaránt, illetve az ehhez szükséges erőnk. Ennek egyik forrása az, amikor úgy érezzük, munkánknak valódi célja, konkrét eredménye, távlatilag is gyakorlati hatása van.” Hozzátette: „az alakuló ülés egy olyan út kezdete, ahol ezt az erőt magunkban is kiemelten érezzük, egymásnak átadhatjuk, egymástól visszakaphatjuk. És ez az erő azok felé fog irányulni közös tetteink formájában, akiktől érkezünk ebbe a kisközösségbe: családunk, barátaink, szomszédjaink, ismerőseink, azaz településünk lakói felé, akikért érdemes cselekednünk.”

Rákosi Árpád, Csernáton község polgármestere üdvözölte a kezdeményezést, támogatásáról biztosítva a hölgyeket. Mint mondta, szükség van az ilyen jellegű tevékenységekre a községben, amelyek színt és a dinamikát visznek a közösség életébe.

A nő hatalmas motivációs erő – fogalmazott Kovács Ödön, az RMDSZ alsócsernátoni szervezetének vezetője, aki köszönetét fejezte ki a csernáton községi nőknek eddigi munkájukért, valamint a nőszervezet által a jövőben vállalt tevékenységükért is.

Az eseményen fellépett és színvonalas zenés műsort adott a kézdiszéki településekről verbuválódott Felsőháromszéki Ifjúsági Fúvószenekar Gergely Tamás és Szóró Dorina vezetésével.