Skip to main content

#trendiSzékelyföld szlogennel szervezi meg a Háromszéki Ifjúsági Tanács augusztus 11-14. között a 3. Sic Fesztet Csomakőrösön. A Székelyföldi Szabadegyetemként elindított értékteremtő rendezvényen helyet kapnak a családi és szabadidős programok, valamint érdekes közéleti előadásokon is részt vehetnek az érdeklődők.

foto_Kocsis_B_Janos-SICFeszt_sajtotaj-3586

Online, a www.sicfeszt.ro holnapon és Sepsiszentgyörgyön a HÁRIT irodájában kaphatóak a jegyek mától, június 30-tól – mondta a rendezvény beharangozó sajtótájékoztatóján Kelemen Szilárd Péter, főszervező, aki azt is elárulta, hogy az idei Sic Feszt egyik nagy fellépője, augusztus 11-én a Székelyföldre először látogató Wellhelo lesz. „Hét fajta jegyet dolgoztunk ki, amelyek között van napos, illetve hétvégés, szállást, sátor helyet, teljes ellátást és belépőt tartalmazó kategória is. A Diákolimpia kétszáz résztvevője (diáktáborosok) kedvezményben részesül. Ezek részletei megtalálhatóak a honlapon. Fontosnak tartottuk, hogy mindenki számára elérhető árakat szabjunk, lényeges, hogy állandó résztvevői legyenek a minőségi programokat kínáló fesztiválnak”- tette hozzá.

Oltean Csongor, a Háromszéki Ifjúsági Tanács elnöke elmondta: „A tavalyi rendezvényünk sikerét bizonyítja a közel 5 ezer, Erdélyből és Magyarországról részt vevő fiatal. Idén egy hét alatt közel száz fiatal jelentkezett szervezői munkára, akik közül nagyon sok volt az új arc. Az önkéntes törvényt szeretnék gyakorlatba léptetni, ezért minden önkéntessel önkéntességi szerződést íratunk alá, felkészítjük őket, illetve a rendezvény végén a képességeiket bizonyító elismervényt adunk. A tapasztalat azt bizonyítja, hogy ezek a fiatalok a későbbiekben aktív szerepet vállalnak a közéletbe.”

Augusztus 13-án nagy hangsúlyt fektetnek a családi programokra. Grüman Éva, programfelelős elmondta: „A családi nap – amelynek támogatója a kézdivásárhelyi Zarah Moden és New Fashion készruhagyárak – fő tevékenységeit a kézműves foglalkozások, logikai játékok, nemezelés, bútorfestés képezik, de lesznek gyerekkoncertek és gyerekmegőrző is. Kétezer pogácsát díszítünk a családokkal, amelyből ezret a megyei gyerekotthonokba juttatunk el. Az idei rendezvény kabalája a mókus. Ennek kapcsán július elsejétől rajzpályázatot hirdetünk meg Az én mókusom címmel tíz éves korosztályig, a beérkező alkotásokat pedig kiállítjuk a fesztiválon.”

A megyei önkormányzat és az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezete a kezdetektől támogatja a rendezvényt, amely egyfajta lehetőséget nyújt arra, hogy bátorítsák a fiatalokat a kitartó munkára és a közéleti szerepvállalásra. Tamás Sándor, megyei tanácselnök szerint ebben rejlik a közösségünkben vállalt eredményes munka titka. „Az én elvem az, hogy barátság az barátság, de eredményt kell felmutatni. Lehetőséget kell biztosítani azoknak, akik ifjúsági szervezetben edzik magukat.” Az elnök a sajtótájékoztatón részleteiben ismertette az elmúlt évek tapasztalatait, a fiatalok önkormányzati szerepvállalását illetően. Bevallása szerint ő is ifjúsági szervezeti tagként került a politika közelébe és nagyon sokat harcoltak érvényesülésükért. Ma már aktív megyei, ifjúsági szervezet működik, amely lehetőséget ad a fiataloknak hasznos programjai által, hogy fejlődjenek, képezzék magukat, ilyen a Sic Feszt is. „Ennek a rendezvénynek lelke van, a háromszéki fiatalokról és családokról szól, és székelyföldi rendezvénnyé nőtte ki magát.”

Az idei Sic Feszt fő támogatója az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezete, továbbá támogatók Sepsiszentgyörgy Önkormányzata, Kovászna Város Önkormányzata, Bethlen Gábor Alap, a Szerencsejáték ZRT. Partnerek: MIÉRT, Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség, társszervezők a New Fashion és Zarah Moden készruhagyárak.