Skip to main content

Kovászna megyében tízen adták le az iratcsomóikat hétfő kora délutánig a képviselő és szenátori tisztségekre. A négy képviselői tisztségre Háromszéken a demokrata szövetség színeiben öten pályáznak, míg a két szenátori helyre is ugyancsak öt személy jelentkezett, köztük Markó Attila, államtitkár, a Mikó ügy egyik elítéltje is. – See more at: http://www.rmdsz.ro/sajtoszoba/hir/marko-attila-sepsiszentgyorgy-parlamenti-kepviselo-jeloltje#sthash.cEjpbkhS.dpuf

Kocsis_B_Janos_Sajtotaj RMDSZ-9986

Hétfőn, az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének székhelyén megtartott sajtótájékoztatón Kelemen Hunor, a szövetség országos elnöke, és Markó Attila, államtitkár jelenlétében a szervezet megyei elnöke, Tamás Sándor és a városi szervezet elnöke, Antal Árpád András ismertették a háromszéki jelöltek névsorát.
“Az ország minden megyéjében élnek magyarok, éppen ezért, akárcsak 2008-ban Románia minden egyes választókerületében indítunk jelöltet. Ennek értelmében 450 képviselő és szenátor jelöltünk lesz a parlamenti választásokon. Oda kell figyelnünk, hiszen minden egyes szavazat mandátummá konvertálható át” – mondotta felvezetőként Kelemen Hunor, RMDSZ elnök. Hozzátette, hogy fontosnak tartják a tapasztalat és a szakmai hozzáértés kérdését a jelöltek esetében, hiszen olyan személyeket támogatnak, akik az elkövetkező időszakban a törvényhozó és államigazgató munkában hatékonyan részt tudnak venni. Itt emelte ki a kisebbségi kérdést, de az erdélyi magyarságot is érintő alkotmánymódosítás, a közigazgatási reform, valamint a 2013-2020 – as Európai Unió költségvetésének kérdését is, amely meghatározó problémakör lesz az elkövetkezőkben.
Tamás Sándor elnök ismertette azokat a feltételeket, amelyek értelmében a két választott tisztség valamelyikében jelöltként lehetett indulni. Elmondta, képviselőjelölt vagy szenátorjelölt lehet az a személy, aki tagja az RMDSZ-nek, és a tisztségre Kovászna megye területén működő valamely helyi szervezet, platform, társult szervezet és ifjúsági szervezet (MIÉRT tagszervezetek) jelöli. A jelölési dossziék letevésének időszaka augusztus 25. – szeptember 10. között volt. A területi szervezethez iktatott jelentkezések értelmében képviselő lenne a 1. egyéni körzetben (Sepsiszentgyörgy): Markó Attila, államtitkár, a 2. egyéni körzetben (Sepsiszék-Erdővidék): Márton Árpád, jelenlegi képviselő és Pál Szilágyi Zoltán, baróti mérnök. A 3. egyéni körzetben (Kézdivásárhely és Kézdiszék): Fejér László Ödön, megyei tanácsos, vállalkozó, 4. egyéni körzetben (Orbaiszék és Bodza vidéke): Thiesz János, Kovászna város jelenlegi alpolgármestere.Ami a szenátori tisztségeket illeti, Albert Álmos jelenlegi szenátor mellett versenybe száll az idei parlamenti választásokon az 1. számú körzetben (Sepsiszék-Erdővidék): Demeter János, volt megyei alelnök, Klárik László, megyemenedzser és Kerekes Jenő, főorvos. A 2. számú választókörzetben (Kézdiszék – Orbaiszék) pedig a jelenleg is parlamenti tisztségben levő Olosz Gergely indul.

Markó Attila jelölése kapcsán Antal Árpád András, a sepsiszentgyörgyi szervezet elnöke kifejtette, hogy a városi szervezet egyöntetűen döntött a múlt heti ülésen a most államtitkári tisztséget betöltő Markó támogatása mellett. Meggyőződésük, hogy jelöltjük alkalmas arra, hogy a romániai magyarságot kellő képpen képviselje a parlamentben. E mellett hiteles személy lehet a szórványprogram megjelenítésében, valamint segítheti a brassói magyarok kulturális kapcsolódását Sepsiszentgyörgyhöz.
A jelöltekről a továbbiakban a széki szervezetek döntenek, majd szeptember végén ezt megerősíti egy megyei szintű küldöttgyűlés is.